Inkomsten GZB blijven achter
De Gereformeerde Zendingsbond in de Nederlandse Hervormde Kerk (GZB) ontving in het afgelopen boekjaar ruim 4 miljoen euro aan inkomsten uit de gemeenten, 3 procent minder dan het jaar daarvoor.
De GZB zoekt de oorzaak van de lagere inkomsten in 2002 voor een deel in het feit dat in het voorafgaande jaar het 100-jarig bestaan werd herdacht. B. Stolk, coördinator binnenland van de GZB: „Ongetwijfeld zijn er in 2001 jubileumactiviteiten in de gemeenten georganiseerd die hebben geleid tot extra inkomsten in dat jaar. Activiteiten die er in 2002 niet waren. Toch vallen in het inkomstenbeeld nog andere zaken op, zoals de lagere opbrengsten uit de drie landelijke zendingscollecten en de kerkbussen. Deze zijn sinds een aantal jaren nog niet zo laag geweest.”
De opbrengsten van de collecten tijdens de kerkdiensten behoren tot de belangrijkste inkomstenbronnen van de GZB. In veel hervormde gemeenten worden de voorjaars-, de pinkster- en de najaarscollecte gehouden in overeenstemming met het landelijk geldende kerkelijk collecterooster. Met een totaalopbrengst van 721.000 euro blijft deze met 15 procent achter bij het niveau van 2001.
Ook de resultaten uit kerk- en deurbussen waren opvallend lager dan in 2001. Stolk: „Niet uitgesloten moet worden dat de invoering van de euro als een van de oorzaken voor de lagere resultaten moet worden aangewezen. Met ingang van dit jaar vragen we aan de gemeenten een vierde zendingscollecte, ook volgens het kerkelijk rooster in de zomerperiode. Deze collecte is meer dan noodzakelijk om de inkomsten in ieder geval op peil te houden.”
De inmiddels jaarlijks terugkerende acceptgiroactie onder de 40.000 GZB-leden leverde aanzienlijk meer op dan in 2001. De actie werd in het voorjaar gehouden onder het motto ”Trouw moet blijken” en resulteerde in een opbrengst van 234.000 euro.
Volgens Stolk bewijst deze actie eens te meer dat de achterban positief reageert op concrete verzoeken om financiële steun: „In het brief- en foldermateriaal rondom deze actie proberen we het werk zo duidelijk en herkenbaar mogelijk voor te stellen. Hierop wordt positief gereageerd.”
Evenals in het voorafgaande boekjaar zijn ook in 2002 meer financiële bijdragen uit de gemeenten ontvangen om uitzendingen van zendingswerkers, waarvoor de GZB onvoldoende middelen beschikbaar had, mogelijk te maken: 544.000 euro, ruim 17 procent meer.
De GZB is benieuwd naar de ontwikkelingen in het lopende jaar. Stolk: „Het is voor het eerst dit jaar dat we niet meer kunnen terugvallen op reserves. Deze zijn in de afgelopen jaren tot op het absolute minimum afgebouwd. Daarom zullen we het meer dan ooit moeten hebben van de groei van de inkomsten uit de gemeenten. Voor dit jaar is een aantal nieuwe fondswervende activiteiten te voorzien, om de noodzakelijke inkomsten te genereren.”