Dorpsoproer Oud-Beijerland 1787 herleeft
In Oud-Beijerland waren er dinsdagavond heftige taferelen. Dakpannen vliegen door de lucht, er klinkt geschreeuw en gejoel. Ordebewaarders te paard drijven de meute uiteen: alles is in rep en roer.
Even later klinkt er een schot; iemand stort kermend ter aarde. De ongelukkige wordt snel afgevoerd door zijn kameraden. Een verfrommelde vlag met de Hollandse driekleur blijft als stille getuige van het drama achter.Het gaat er pittig aan toe, daar in die stille straat op bedrijventerrein De Hoogerwerf, maar gelukkig is het allemaal maar schijn. In de straffe oostenwind wordt geoefend op het naspelen van het Dorpsoproer in 1787.
Dat wordt vanmiddag twee keer opgevoerd in het centrum van Oud-Beijerland. Het naspelen gebeurt ter gelegenheid van de viering van het 450-jarig bestaan van de Zuid-Hollandse plaats.
Er wordt enthousiast geoefend. Regisseur Bart van Gerwen geeft doorlopend instructies door een megafoon. „Kom op, gooien met die dakpannen jongens, we hebben er nog genoeg voor zaterdag.” Leden van een toneelgroep doen aan het naspelen mee, evenals een groot aantal figuranten, van wie een aantal op klompen en in historische kledij.
Dan wordt het ineens heel stil. De groep gearresteerde relschoppers komt voorbij, op weg naar hun veroordeling.
Kees van Pelt slaat alles goedkeurend gade. De geboren en getogen Oud-Beijerlander schreef in 2000 het boek ”Het hennepen venster”, over het oproer.
Het dorpsoproer is volgens Van Pelt vooral een uiting geweest van Oranjegezindheid van het gewone volk in het dorp. „Zij voelden zich onderdrukt door de schout en de schepenen. Omdat iedereen die een petitie voor de Oranjes tekende gratis mocht drinken, liep de zaak daarna volkomen uit de hand en ontaardde het in vergaande baldadigheid en plundering.”
Een aantal veelal jeugdige arrestanten, onder wie Jochem van Gelder, werd veroordeeld tot de galg. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat het inderdaad zo ver is gekomen. Volgens de Historische Vereniging Oud-Beijerland blijkt uit oude documenten dat Van Gelder drie keer is getrouwd en kinderen. Mogelijk is hem gratie verleend.
De officiële stichtingsdatum van Oud-Beijerland is 23 oktober 1559. Vandaag wordt het 450-jarig jubileum afgesloten. ’s Morgens is er in de dorpskerk een bijeenkomst met sprekers als oud-minister prof. dr. C. P. Veerman, uit het naburige Korendijk, en commissaris van de Koningin J. Franssen.
Gedurende de dag zijn er festiviteiten. ’s Avonds wordt het jubileum afgesloten met een lampionoptocht voor de jeugd en een muzikaal slotakkoord door de plaatselijke muziekvereniging Harmonie en de Koninklijke Vrije Kunstkring Zottegem. In deze Belgische plaats ligt de stichter van Oud-Beijerland, Graaf Lamoraal van Egmond, begraven.
obl450jaar.nl voor meer informatie.