Iran komt met eigen nucleair voorstel
Iran heeft vrijdag een eigen voorstel ingebracht om een oplossing te vinden voor het conflict met de internationale gemeenschap over zijn nucleaire programma. Dat meldde een van de Iraanse onderhandelaars tegen de staatstelevisie in Iran.
Iran wil geen uranium naar Rusland sturen om het daar te laten verrijken, maar wil nucleaire brandstof kopen, meldde de Iraanse staatstelevisie vrijdag. Daarmee gaat het land voorbij aan een overeenkomst met de Verenigde Naties. Moskou zou een deel van het uranium naar Frankrijk –een fervent criticus van Iran– sturen, en daar is Teheran fel op tegen.„Iran is geïnteresseerd in het aankopen van brandstof voor de onderzoeksreactor in Teheran binnen het raamwerk van een duidelijk voorstel”, citeerde de staatstelevisie een afgevaardigde die in Wenen onderhandelt met gedelegeerden van de Verenigde Staten, Frankrijk en Rusland. „We wachten op de constructieve en vertrouwenwekkende reacties van onze gesprekspartners.”
De aankondiging komt als een teleurstelling voor de Verenigde Staten, Rusland en Frankrijk, die vrijdag aandrongen op uitvoering van het VN-plan dat de drie landen in gesprekken met Iran eerder deze week opstelden en waarin bepaald werd dat Iran uranium ter verrijking naar Rusland zou sturen.
Een bron rond de Amerikaanse regering zei dat Washington de mededelingen op de Iraanse staatstelevisie niet beschouwt als een officiële reactie op het voorstel dat woensdag werd gedaan door de atoomwaakhond IAEA.
Westerse landen willen meer controle over de uraniumverrijking in Iran, omdat ze vrezen dat het land mogelijk in het geheim werkt aan een kernwapen, een beschuldiging die de Iraanse regering ten stelligste tegenspreekt. Volgens diplomaten staat in het concept dat Iran laagverrijkt uranium naar het buitenland stuurt om het daar om te zetten in brandstof voor een reactor in Teheran waar medische isotopen worden geproduceerd. Daarmee zou de angst zijn weggenomen dat Iran zijn voorraad laagverrijkt uranium gaat bewerken tot hoogverrijkt uranium, geschikt voor een atoombom.