Consument

Groene meubelstukken

Bouwmarkten bieden ze soms voor een habbekrats aan. Tuincentra grossieren er in. Grote planten winnen terrein. Ook de pot is met een opmars bezig. Die groeide uit van ondergeschoven kindje tot beeldbepalend object.

23 October 2009 13:56Gewijzigd op 14 November 2020 08:58

Wat is een kantoor zonder groen? In elk geval een kale bedoeling. Een beetje bedrijf verwent zijn personeel met wat forse planten. „Verstandig”, vind Sander Kroll van Ki Plant Concept in Aalsmeer. „Alleen al vanwege het gezondheids­aspect. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat groen een gunstig effect op de luchtkwaliteit heeft. Planten reduceren stof en CO2.” Hans Millenaar van Bruinsma Hydrocultuur in De Kwakel benadrukt een ander aspect: „Mensen hebben graag een stuk natuur om zich heen. Planten dragen bij aan een prettig werk- en leefklimaat.”Oubollig

Veel particulieren beperken zich niet meer tot kamerplanten op de vensterbank, maar zetten daarnaast iets groots op de vloer. „Sterker nog, de rij groen achter het raam wordt steeds vaker ingewisseld voor enkele forse bakken”, aldus Millenaar.

Onderzoek van het Productschap Tuinbouw bewijst zijn gelijk. „De kleine groene kamerplant heeft een stoffig imago en legt het vandaag de dag af tegen de grote broer en de bloeiende variant.” Die conclusie trok het productschap eerder dit jaar na gesprekken met bloemisten en tuincentra.

Nederland is wereldleider op het gebied van de productie en de verkoop van potplanten. Jaarlijks verspreiden we wereldwijd circa 1,2 miljard stuks. Hoeveel grote exemplaren daartussen zitten, wordt niet bijgehouden, weet Kroll. Hij ziet de markt „voorzichtig opschuiven” in de richting van het grote groen.

De top drie van meest verkochte soorten bestaat volgens hem uit sanseveria, zamioculcas en op een gedeelde derde plaats dracaena en ficus. „De eerste twee zijn stijgers, de andere bivakkeren al jaren aan de top.”

Ook Millenaar ziet verschuivingen. „De sanseveria gold lange tijd als oubollig plantje, maar is inderdaad weer helemaal terug. De ficus benjamina zakt wat weg en wordt als weinig hip gezien.”

Inspiratiebron

Kroll geeft adviezen over interieurbeplanting. Zijn ideeën over grote planten legt hij onder meer vast in boeken. Onlangs verscheen de derde uitgave over grote planten, ”Plants XL”. Het fotoboek is bedoeld als inspiratiebron.

Als het aan de groendesigner ligt staan planten niet weggefrommeld in een hoekje, maar krijgen ze een prominente plek. „Plant en pot worden steeds meer als meubelstuk gezien.” Millenaar heeft het zelfs over kunstwerken.

De exemplaren in ”Plants XL” zijn gefotografeerd in eigentijdse, ruime kantoren „om de afbeeldingen rustig te houden.” Maar groot groen past ook uitstekend in klassieke interieurs en kleine huiskamers, stelt de auteur gerust. Krasse uitspraken over de beste plek in huis wil hij echter niet doen. „Hoe iemand grote planten neerzet, moet hij zelf weten.” Maar vraagt iets groots geen ruimte om goed tot zijn recht te komen? „Officieel wel, maar je kunt ook een soort jungle laten ontstaan waarbij het groen breed uitgroeit.”

Honderden euro’s

Opmerkelijk genoeg zijn niet de grote planten, maar potten en bakken de blikvangers in het boek. Knalroze, -oranje en -groene exemplaren wedijveren met de aloude witte en bruine varianten. Hoge en smalle vormen overheersen, maar ook bewerkte materialen komen voor. De verhoudingen zijn in vergelijking met vroeger gewijzigd. Soms is het meer bak dan groen.

„Vroeger was de plant het belangrijkste en mocht een pot niet meer dan een paar euro kosten. Tegenwoordig kiezen mensen vaak eerst de pot uit en kiezen daar het groen bij. De kosten kunnen oplopen van een 10 tot 700 euro per bak. Al besteedt iemand honderden euro’s aan een pot, dan kiest hij rustig voor grassen van een tientje.”

Millenaar noemt zelfs prijzen van 1200 en 1400 euro voor een handgemaakt exemplaar van keramiek. Als adviseur in interieurbeplanting en leverancier van planten en potten krijgt hij met dergelijke bedragen te maken.

Designbak

Het is een nieuwe trend om bakken aan het interieur aan te passen, aldus Kroll. „Zowel wat qua vorm als kleur. Ze integreren daardoor mooi in hun omgeving.”

„Grote potten stonden altijd al in kantoren. Nieuw is dat particulieren steeds vaker voor een designbak kiezen”, merkt Millenaar. „Een andere verschuiving is de keus voor ranke potten en planten. Mensen zoeken eerder de hoogte dan de breedte. Dat kost sowieso minder ruimte.”

De gebruikte materialen zijn divers. „Van natuurlijke materialen als hout en bananenblad tot metalen varianten als rvs en aluminium. De populariteit van keramiek daalt. Kunststof is nog altijd het meest gangbaar”, ziet Kroll.

Kunststof heeft als pluspunt dat er veel vormen mogelijk zijn, vult Millenaar aan. „In combinatie met de juiste plant kun je het interieur zo de finishing touch geven.”

Mede n.a.v. ”Plants XL”, door Sander Kroll; uitg. Ki Plant Concept, Aalsmeer, 2009; ISBN 978 90 76710 06 8; 178 blz.; € 49,50.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer