Gelijke rechten voor Duitse homo’s
Het Duitse constitutioneel hof heeft donderdag een belangrijke stap gezet in de gelijkberechtiging van homo’s. De hoogste rechter bepaalde dat homoseksuele ambtenaren recht hebben op een nabestaandenpensioen.
Het hof in Karlsruhe deed uitspraak in een zaak die was aangespannen door een homoseksuele ambtenaar uit Hamburg. De man, die sinds 2001 een geregistreerd partnerschap met een mannelijke partner heeft, voelde zich gediscrimineerd omdat een verzekeringsmaatschappij weigerde hem in de categorie ”gehuwde werknemers” op te nemen. Daardoor liep de ambtenaar zo’n 74 euro aan pensioeninkomsten per maand mis en zou zijn partner bovendien geen recht hebben op een nabestaandenpensioen als hij zou overlijden.Het constitutioneel hof bepaalde donderdag dat het optreden van de verzekeraar een schending van het grondwettelijke recht op gelijke behandeling betekent. Hoewel het huwelijk tussen man en vrouw speciale bescherming in de Duitse grondwet geniet, verklaarde het hof gisteren dat het niet „grondwettelijk gerechtvaardigd is uit de speciale bescherming van het huwelijk af te leiden dat andere verbintenissen een andere status –met minder rechten– moeten krijgen.”
Het constitutioneel hof beperkte zich donderdag niet tot de zaak van de bewuste ambtenaar, maar nam de gelegenheid te baat om een aantal fundamentele uitspraken over gelijkberechtiging van homo’s te doen. Gelijkberechtiging van homo- en heterostellen is geboden, aldus het hof. Feitelijk komt de uitspraak op een discriminatieverbod wegens seksuele oriëntatie neer. Het vonnis kan onder andere grote gevolgen hebben voor het belastingrecht.
Voorvechters van gelijke berechtiging van homo’s hebben de uitspraak van het hof in Karlsruhe met instemming begroet. „Dit is een grote stap voorwaarts op weg naar gelijkberechtiging van huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht, niet alleen voor pensioenen voor ambtenaren, maar ook op vele andere terreinen”, aldus de advocaat van de ambtenaar uit Hamburg. Volker Beck, fractievoorzitter van de Groenen, beschouwt de uitspraak als een „doorbraak.”