Amerika overweegt nieuwe VN-resolutie
De VS overwegen een nieuwe VN-resolutie in te dienen, waarin Bagdad specifieke ontwapeningseisen worden gesteld. Wordt hieraan niet binnen een gestelde termijn voldaan, dan moeten er volgens Washington „consequenties” volgen.
De Amerikaanse campagne om Irak hard aan te pakken, ondervond vorige week vrijdag een terugslag toen de chefs van de VN-wapeninspecteurs, Hans Blix en Mohamed al-Baradei, beiden verklaarden dat hun medewerkers geen verboden wapensystemen hadden ontdekt. De Amerikanen blijven echter volhouden dat Irak over verboden wapens beschikt en Blix erkent dat dit niet valt uit te sluiten.
Frankrijk, Rusland en China willen de wapeninspecteurs nog de nodige tijd geven, waarbij Parijs aandringt op meer inspecteurs en op een agressiever inspectiebeleid. President Bush’ nationaal veiligheidsadviseur Condoleezza Rice ziet hier weinig heil in en zei gisteren dat de verdeeldheid in de Veiligheidsraad én de massale vredesdemonstraties van het afgelopen weekeinde het regime van Saddam Hussein alleen maar in de kaart spelen.
„Door te blijven praten wordt de druk op Bagdad om te doen wat het Iraakse regime moet doen, alleen maar verkleind”, aldus Rice tegenover Fox News Sunday. Zij benadrukte dat Irak „weken en geen maanden” meer de tijd heeft om te ontwapenen. Sommige bronnen in Washington benadrukken dat er nog geen definitief besluit is gevallen over het indienen van een nieuwe resolutie.
Volgens de Fransen is een nieuwe resolutie niet opportuun en moet men de wapeninspecteurs eerst meer tijd geven. Minister van Buitenlandse Zaken Dominique de Villepin verklaarde gisteren tegenover de Franse krant Journal du Dimanche dat een nieuwe resolutie nu geen zin heeft. Dat betekent mogelijk een dreigend veto van Frankrijk voor een Amerikaans-Britse resolutie.
Om zo’n diplomatieke nederlaag te voorkomen, zou Washington eventueel kunnen afzien van een nieuwe resolutie. Volgens de regering Bush biedt resolutie 1441 al de mogelijkheid om op te treden als Irak in gebreke blijft, wat volgens de Amerikanen nu wel voldoende is aangetoond. Probleem is echter dat Washingtons trouwe Britse bondgenoot Tony Blair een nieuwe resolutie van de Veiligheidsraad goed kan gebruiken, gezien de brede oppositie in Groot-Brittannië tegen een militair offensief tegen Irak.