Economie

Kredietbemiddelaar Afab in zwaar weer

AMERSFOORT (ANP) - Na DSB Bank is een andere grote speler in consumentenkrediet in de problemen gekomen. Het gaat om Afab uit Amersfoort. De kredietbemiddelaar verdiende jarenlang veel geld aan provisies, maar wil zich nu profileren als goede adviseur en gaat tienduizenden overeenkomsten uit het verleden onderzoeken om te zien of klanten gedupeerd zijn. Ondertussen heeft het bedrijf moeite aan zijn eigen financiële verplichtingen te voldoen.

22 October 2009 13:01Gewijzigd op 14 November 2020 08:57

Dat bevestigde interim-manager Gijs van Rozendaal van Afab donderdag. De hervorming van het bedrijf van ’provisiefabriek’ naar solide adviseur kostte al tweehonderd van de zeshonderd arbeidsplaatsen. Daarnaast heeft Afab-oprichter Maasbert Schouten zijn leidinggevende positie moeten opgeven. Schouten is nog wel lid van de raad van bestuur, maar het bedrijf gaat op zoek naar een nieuwe topman.Afab dreef jarenlang op de torenhoge provisies op de verzekeringsproducten die het verkocht. Veel van die provisies zijn sinds dit jaar echter verboden, waardoor een groot deel van de inkomstenstroom is weggevallen. Daarnaast wordt de kredietbemiddelaar geraakt door de malaise op de huizenmarkt, waardoor er minder hypotheken worden afgesloten.

De problemen van Afab lijken erg op die van DSB Bank. Het bankbedrijf van Dirk Scheringa ging eerder deze week failliet onder druk van claims van gedupeerde klanten en opdrogende inkomsten uit provisies.

Afab kondigde donderdag aan een eigen onderzoek te beginnen naar de manier waarop de afgelopen jaren producten aan de man werden gebracht. Daarbij worden alle overeenkomsten tot 1 januari 2008 onder de loep genomen. Het vermoeden bestaat dat het bedrijf jarenlang klanten heeft gedupeerd door ze niet van passend advies te voorzien, maar het product te verkopen waarop de hoogste provisie werd verdiend.

Het gaat daarbij om ongeveer 22.000 overeenkomsten. Volgen Van Rozendaal zal slechts bij een „beperkt” aantal van de onderzochte gevallen sprake zijn van onvoldoende advisering. „Bij de eerste duizend dossiers die we hebben onderzocht hebben we in vier gevallen geld teruggegeven aan de klant”.

Volgens Van Rozendaal gaat de vergelijking met DSB mank. „Over het algemeen gaat het bij ons om beperkte bedragen. De polissen zijn bij ons gelinkt aan consumentenkrediet, niet aan hypotheken. Ze hebben een gemiddelde waarde van 2500 euro”.

De interim-topman zegt dat Afab er „financieel goed” voorstaat. Hij is echter wel in onderhandeling met banken over de herfinanciering van een schuld van 180 tot 200 miljoen euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer