Buitenland

Papadopoulos nieuwe president Cyprus

Oppositiekandidaat Tassos Papadopoulos heeft de zittende president Glafkos Klerides bij de zondag gehouden presidentsverkiezing in Cyprus verslagen.

AP
17 February 2003 09:54Gewijzigd op 14 November 2020 00:08
NICOSIA - De centrumrechtse Tassos Papadopoulos bedankte gisteren zijn aanhang nadat hij was uitgeroepen tot winnaar van de Cypriotische presidentsverkiezingen. Papadopoulos -een advocaat die veranderingen wil aanbrengen in het VN-vredesplan voor Cyprus-
NICOSIA - De centrumrechtse Tassos Papadopoulos bedankte gisteren zijn aanhang nadat hij was uitgeroepen tot winnaar van de Cypriotische presidentsverkiezingen. Papadopoulos -een advocaat die veranderingen wil aanbrengen in het VN-vredesplan voor Cyprus-

Papadopoulos kreeg volgens de einduitslag 51,55 procent van de stemmen, waarmee een tweede stemronde op 23 februari overbodig werd. Klerides bleef steken op 38,8 procent.

Papadopoulos is leider van de gematigde Democratische Partij en wordt gesteund door linkse partijen, waaronder de invloedrijke communistische partij. Hij verweet Klerides te gemakkelijk principiële kwesties te hebben losgelaten in het overleg met de Verenigde Naties over de hereniging van het eiland. Ook zou Klerides regeringszaken te veel op hun beloop hebben gelaten.

In een eerste verklaring na zijn overwinning zei Papadopoulos het bezoek van VN-secretaris-generaal Kofi Annan te willen afwachten, die volgende week naar Cyprus gaat om te proberen de impasse in het herenigingsoverleg te doorbreken. Hoewel Papadopoulos zijn ambt pas 1 maart officieel aanvaardt, heeft Klerides hem al het groene licht gegeven om de herenigingsonderhandelingen te voeren voor de door Annan gestelde deadline van 28 februari. Op zijn beurt heeft Papadopoulos Klerides gevraagd hem daarbij terzijde te staan. Tijdens de verkiezingscampagne was er kritiek op Papadopoulos omdat hij het VN-plan overboord zou willen zetten, maar zondag beloofde hij zich te zullen inzetten voor een rechtvaardige en duurzame regeling binnen het kader van dit plan.

De 69-jarige Papadopoulos zit al meer dan veertig jaar in de politiek. Hij was op 27-jarige leeftijd de jongste minister die Cyprus na het einde van het Britse koloniale bestuur in 1959 heeft gehad.

Klerides (83), die al tien jaar president is, had vooraf gezegd dat hij in zijn derde termijn hooguit zestien maanden zou aanblijven. Hij vond zichzelf de aangewezen figuur om de onderhandelingen met de Turks-Cyprioten voort te zetten voordat Cyprus in 2004 toetreedt tot de Europese Unie.

Annan heeft de partijen op Cyprus tot 28 februari de tijd gegeven om zijn herenigingsplan te aanvaarden. Als een akkoord uitblijft dan zal alleen de internationaal erkende (Grieks-Cypriotische) regering voor 16 april een toetredingsakkoord kunnen tekenen met de EU. Het sinds 1974 door 40.000 Turkse militairen bezette noorden van het eiland zou daarmee buiten de EU blijven.

Het plan van Annan voorziet in een herenigd Cyprus, bestaande uit twee ”componentstaten” die door middel van een zwakke centrale regering met elkaar worden verbonden. De Turks-Cypriotische leider Rauf Denktash verwerpt het plan omdat hij erkenning van zijn ministaatje verlangt voordat dit opgaat in een confederatie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer