Binnenland

Vrije Universiteit onthult borstbeeld bierbrouwer Hovy

De naam van de oprichter van de VU, Kuyper, is bekend. Maar de man die voor het geld zorgde is veel minder bekend: Hovy. Dinsdag kreeg de bierbrouwer een buste.

Pieter Jan Dijkman
21 October 2009 12:05Gewijzigd op 14 November 2020 08:57
AMSTERDAM – De naam van de oprichter van de VU, Kuyper, is bekend. Maar de man die voor het geld zorgde is veel minder bekend: Hovy. Dinsdag kreeg de bierbrouwer een buste. „Weet je wie een standbeeld verdient? Willem Hovy!” Emeritus hoogleraar H. E. S. W
AMSTERDAM – De naam van de oprichter van de VU, Kuyper, is bekend. Maar de man die voor het geld zorgde is veel minder bekend: Hovy. Dinsdag kreeg de bierbrouwer een buste. „Weet je wie een standbeeld verdient? Willem Hovy!” Emeritus hoogleraar H. E. S. W

„Weet je wie een standbeeld verdient? Willem Hovy!” Emeritus hoogleraar H. E. S. Woldring stormde een paar jaar geleden met deze woorden de werk­kamer van historicus dr. R. E. Van der Woude aan de Vrije Universiteit binnen.Dinsdag, tijdens de viering van de 129e verjaardag van de VU, was het zo ver. Rechts naast de ingang van de aula stond al een borstbeeld van Abraham Kuyper, de geestelijk vader van de Vrije Universiteit. Maar nu heeft ook Hovy, een van die andere oprichters van de universiteit, een buste.

„Zonder Hovy was er geen Vrije Universiteit geweest”, durft Van der Woude wel te stellen. De bierbrouwer, die goed bevriend was met Kuyper, schonk 25.000 gulden, een kwart van het benodigde startkapitaal voor de universiteit. Later betaalde hij hoog­lerarensalarissen en werd hij als directeur van de VU verantwoordelijk voor de financiële huishouding.

„Met ideeën alleen kun je geen universiteit oprichten. Kuyper had Hovy nodig voor het geld en de daadkracht”, zegt Woldring. „Hovy moet tijdens een vergadering hebben gezegd: Heren, als wij nu eens beginnen; met Gods hulp moet het lukken.”

Willem Hovy (1840-1915) gold als een „sociaal ondernemer” en een „oprecht en vroom mens”, gestempeld door de piëtistisch getinte hernhutters. De eigenaar van brouwerij De Gekroonde Valk voelde zich niet alleen verantwoordelijk voor de materiële welvaart van zijn werklieden, hij bekommerde zich ook om hun geestelijk welzijn, vertelt Van der Woude, die een boek schreef over de bierbrouwerij. De werkdag op de brouwerij begon steevast met een Bijbellezing door een gediplomeerd godsdienstonderwijzer.

Woldring is tevreden over het borstbeeld. Hij neemt een laatste slok van Van Vollenhoven’s Stout, het succesbiertje van Hovy’s brouwerij, dat speciaal voor de feestgangers van de VU-verjaardag is gebrouwen. „Het is mooi als gelovige, rijke mensen hun geld goed weten te besteden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer