Mate van dioxinevervuiling in voer nog onduidelijk
Het ministerie van Landbouw kon zaterdag aan Nederlandse veehouders nog geen uitsluitsel geven over de mate waarin hun veevoer met dioxine is vervuild. Naar verwachting zal het ministerie zondag of anders maandag de eerste veebedrijven weer vrijgeven.
Dat zei een directeur-generaal van het ministerie, mevrouw R. Bergkamp, zaterdag na afloop van een besloten bijeenkomst in Deventer met getroffen boeren. Honderd tot honderdvijftig aanwezigen kregen uitleg over de te volgen procedures. Het ministerie en de boerenbelangenvereniging GLTO hadden het overleg belegd.
Het ministerie blokkeerde de afgelopen dagen in totaal 243 veebedrijven. Ze liggen stil en mogen geen dieren aan slachterijen leveren. Het is nog niet zeker of er dioxine in het veevoer zit. In de eerste twee monsters van veevoer met broodmeel waarin mogelijk dioxine zou zitten, lijken de concentraties mee te vallen, zei Bergkamp. De testperiode duurt zo lang omdat niet elke veehouderij dezelfde mengconcentraties in het voer gebruikt.
Minister Veerman liet eerder deze week bedrijven stilleggen, omdat er in het diervoer van de bedrijven broodmeel was verwerkt dat besmet kan zijn met dioxine. Het broodmeel was afkomstig van een onderneming uit Duitsland. Vrijdag bleek dat van deze firma ook beschuitmeel is verwerkt in diervoer. Veebedrijven die dit beschuitmeel in huis hebben, zijn vrijdag ook geblokkeerd.
Of nu de kous af is met het huidige aantal geblokkeerde bedrijven, durfde Bergkamp niet te zeggen. „Het ministerie heeft weinig vertrouwen in hoe de Duitse autoriteiten hun onderzoek doen. Zo kwam de mogelijke vervuiling in beschuitmeel uit Nederlands onderzoek aan het licht, terwijl de bron van de problemen in Duitsland ligt.”
Volgens voorzitter J. Roemaat van de GLTO is de omvang van de schade nog onbekend. „De woede van de boeren richt zich vooral op het bedrijf in de Duitse deelstaat Thüringen dat mogelijk besmet meel leverde aan importeur Velthof in Borne”, aldus de voorman.
Dioxine kan in hoge concentraties kanker veroorzaken. Minister Veerman wil voorkomen dat vlees van de dieren die de stof hebben binnengekregen door mensen wordt gegeten.