Bos: succes VN-klimaatop aan zijden draadje
LUXEMBURG (ANP) - Minister Bos ( Financiën) heeft groeiende zorgen of de VN-klimaattop half december een succesvol akkoord kan opleveren.
EU-beraad dinsdag van ministers van Financiën heeft geen enkele vooruitgang gebracht over de vraag hoeveel de EU-landen willen betalen. „Iedereen houdt de kaarten tegen de borst”, zei Bos. „In mijn meest optimistische bui geloof ik dat er bij de klimaattop alsnog een doorbraak komt. Maar in mijn meest pessimistische bui zien ik een grote verdeeldheid en dat de tijd erg kort is”.Sommige EU-landen willen de arme landen miljarden euro’s betalen om minder CO2 uit te stoten. Maar vooral Polen wil flink minder betalen. Een bedrag of verdeelsleutel is nog steeds niet gevonden. Voornaamste probleem is dat het grootste EU-land, Duitsland, nog geen standpunt heeft omdat daar nog regeringsonderhandelingen lopen.
Het onderwerp komt volgende week ter sprake bij een EU-top van regeringsleiders. „Maar het gebeurt niet snel dat regeringsleiders een akkoord vinden over ingewikkelde financiële problemen als het de ministers van Financiën al niet is gelukt”, zei Bos.
De PvdA-minister herinnerde eraan dat de EU zelf hoge verwachtingen heeft gewekt over een leidende rol bij de klimaatbesprekingen. „Dan moeten we nu ook de daad bij het woord voegen. Anders zou het een blamage zijn”.
Leiders van bijna alle landen komen half december naar de Deense hoofdstad Kopenhagen. Doel is nieuwe afspraken te maken over bestrijding van broeikasgassen zoals CO2, om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden. Aanleiding is dat het vorige klimaatverdrag, het zogeheten Kyotoprotocol, in 2012 afloopt.
Het Nederlandse kabinet houdt vast aan een Europese bijdrage van 4,5 tot 15 miljard euro om de armste landen te compenseren voor de gevolgen van klimaatverandering. „We zijn aan het onderhandelen, ook met de Verenigde Staten en Japan”, zei minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) vorige week woensdag in de Tweede Kamer.
Milieudefensie reageerde dinsdagavond teleurgesteld op het uitblijven van financiële toezeggingen.„Er wordt met vuur gespeeld. De Europese regeringsleiders kunnen het hier niet bij laten en moeten komende week alsnog met een akkoord komen”, aldus de woordvoerder. Greenpeace deed een soortgelijke oproep. Volgens Joris den Blanken, directeur klimaatbeleid bij Greenpeace heeft „het fiasco van vandaag de kans op een mislukking in Kopenhagen heel reëel gemaakt”.