Boer moet boeten voor overproductie melk
Nederlandse melkveehouders moeten Brussel bijna 44 miljoen euro superheffing betalen wegens overproductie van melk. De Europese Commissie heeft dat donderdag bekendgemaakt.
De Nederlandse melkveehouders molken 1,4 procent meer dan de EU had toegestaan tussen april 2008 en 2009. De boeren moeten over de overproductie steeds een zogeheten superheffing betalen.Nederland is een van de vijf landen met een te hoge melkproductie. De boeren in Italië spannen de kroon. Zij produceerden 1,5 procent meer melk dan het quotum toestond en moeten ruim 45 miljoen euro superheffing afdragen.
De EU schaft het systeem van de melkquota per 2015 af. Tot die tijd stijgen de melkquota gestaag, zodat de kans op superheffing afneemt. Een deel van de melkveehouders in Europa eist dat de EU de quota momenteel juist verlaagt, om zo de historisch lage handelsprijs voor melk te verhogen. De EU is daartoe niet bereid.
De Europese Rekenkamer heeft gisteren gewaarschuwd voor de gevaren van de geplande liberalisering van de melkveehouderij vanaf 2015.
Volgens de Rekenkamer dreigen instabiele markten, volatiele prijzen en nieuwe overschotten. De Commissie moet volgens de Rekenkamer de markt nauwgezet volgen om nieuwe melkplassen te vermijden. Het rapport stelt dat vooral melkveehouders in afgelegen gebieden het gelag betalen van de liberalisering. De Rekenkamer beklemtoont dat het onderzoek is begonnen voor het protest van de melkveehouders dit voorjaar de voorpagina’s haalde. Een deel van de sector eist productiebeperkingen om de melkprijs op te krikken, maar de Commissie en de meeste regeringen willen vasthouden aan de geplande afschaffing van de quota in 2015.
„Het zou voor de Rekenkamer ongepast zijn om te zeggen dat de quota behouden moeten worden, zelfs al zou hij die mening toegedaan zijn”, verklaarde Fennessy van de Rekenkamer. Het orgaan adviseert Brussel om de prijzen goed te volgen. Boeren doen er goed aan duurdere producten te maken, zoals kazen.