Behoud banknummer bij overstap wellicht mogelijk
De banken voeren toch nummerportabiliteit in, waardoor een klant zijn rekeningnummer kan behouden als hij verandert van bank.
Dit zegt minister Hoogervorst (Financiën) in de Tweede Kamer. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) ontkent. Aldus het Financieele Dagblad vrijdagochtend.
Tijdens een overleg met de kamercommissie van Financiën donderdag zei Hoogervorst over nummerportabiliteit: „De banken hebben het principebesluit genomen om hierin te investeren.” De mededeling van de demissionaire VVD-bewindsman leidde tot verraste reacties van woordvoerders van de aanwezige fracties: CDA, PvdA, VVD en SP. Ook ambtenaren reageerden onrustig op Hoogervorsts onthulling.
De banken in Nederland hebben zich steeds verzet tegen invoering van nummerportabiliteit. In zijn laatste brief aan de Kamer over dit onderwerp zei Hoogervorst, in tegenstelling tot zijn voorganger Zalm, dat hij banken niet bij wet tot nummerportabiliteit zou dwingen. Nummerportabiliteit vergroot de concurrentie tussen banken.
Na aandrang van kamerleden herhaalde Hoogervorst donderdag met stelligheid zijn mededeling dat de banken akkoord zijn met invoering van nummerportabiliteit. „Het is een kwestie van techniek. Men heeft hier in principe toe besloten, maar dat gaat tijd kosten.” Over een jaar zullen de banken en Financiën volgens Hoogervorst „duidelijkheid” verschaffen „over de termijn” waarop bankklanten van bankrelatie kunnen veranderen zonder dat zij hun rekeningnummers en automatische incasso’s allemaal moeten wijzigen. Na doorvragen van de kamerleden en na zijn ambtenaren te hebben geraadpleegd, meldde de bewindsman: „Aan een termijn van zo’n acht jaar moet je denken voordat nummerportabiliteit een feit is.”
De Nederlandse Vereniging van Banken ontkent desgevraagd dat sprake is van een overeenkomst over nummerportabiliteit. „De afspraak is dat banken voor het einde van dit jaar een adequate verhuisservice hebben gecreëerd”, zegt G. Boudewijn, NVB-secretaris betalingsverkeer. Met die service gaan banken de rompslomp van het veranderen van automatische overschrijvingen verminderen. Na een jaar wordt dit geëvalueerd met het maatschappelijk overleg betalingsverkeer. Boudewijn: „Wij hebben toegezegd in de tussentijd geen nieuwe drempels op te werpen voor een eventuele latere overgang richting nummerportabiliteit.”
Volgens Boudewijn bestaat er nog altijd een grote voorkeur bij banken om niet tot deze maatregel over te gaan. „Dat is geen onwil, zoals boze tongen beweren, maar heeft heel praktische gronden. Wij hebben berekend dat invoering van nummerportabiliteit tussen de 262 miljoen en 516 miljoen euro gaat kosten. De verhuisservice kost 15 miljoen euro.”
Hoogervorst stelt dat de verhuisservice slechts een oplossing voor „de korte termijn” is. „Natuurlijk is nummerportabiliteit op langere termijn te verkiezen”, ook omdat klanten zo gemakkelijker toegang houden tot bankdiensten als hun bankkantoor sluit. Volgens PvdA-fractiewoordvoerder Heemskerk, afkomstig van ABN Amro, bestaat nummerportabiliteit al lang voor grote zakelijke klanten van banken.