Toegang tot kunst centraal op blindendag
Mensen met een visuele beperking hebben donderdag op de 39e Internationale Dag van de Witte Stok opnieuw aandacht gevraagd voor hun recht op toegankelijkheid.
Op verschillende plaatsen in Nederland werden activiteiten georganiseerd met als doel de belangen van blinden en slechtzienden onder de aandacht te brengen. Het thema van dit jaar is kunst en cultuur.Aanvankelijk was de dag alleen gericht op mobiliteit, vertelt Ton van Weerdenburg van de organiserende stichting Viziris. „We bedoelen nu belangen in de breedste zin van het woord. Sleutelwoord is toegankelijkheid.”
Blinden en hun belangenbehartigers confronteerden de overheid en de samenleving met de problemen die mensen met een visuele beperking ondervinden. Ook oplossingen en verbeteringen werden voor het voetlicht gebracht.
Volgens Weerdenburg is kunst meer dan kijken: „kunst kun je voelen en beleven.” Veel musea zijn naar zijn mening niet geschikt voor blinden en slechtzienden. Mensen mogen niet te dicht bij kunst komen of schilderijen hangen voor hen te hoog. Vaak liggen kunstwerken achter glas. Iemand met een visuele handicap moet het voorwerp in zijn hand kunnen houden om het te kunnen ervaren.
Speciale aandacht gaat dit jaar uit naar de toegankelijkheid van openbare bibliotheken. Die toegankelijkheid betreft niet alleen de bereikbaarheid en toegang tot de gebouwen, maar ook de bruikbaarheid van lectuur- en informatievoorziening voor mensen met een visuele beperking.
Tegelijkertijd konden bezoekers van bibliotheken op en deze dag kennismaken met het thema braille; 2009 is het Louis Braillejaar.
Andere activiteiten voor de komende tijd zijn kunsttentoonstellingen, debatten en ervaringsrondleidingen.
De Dag van de Witte Stok maakt sinds 2007 deel uit van de Week van de Toegankelijkheid, die bedoeld is voor mensen met een handicap of chronische ziekte.
Blind in de bieb
De service van bibliotheken en andere instellingen aan blinden en slechtzienden kan vaak door eenvoudige veranderingen worden verbeterd. Zes tips van woordvoerder Van Weerdenburg van belangenbehartiger Vizirs.
Website met gesproken tekst.
Heldere routebeschrijving naar locatie.
Een duidelijk te vinden ingang.
Egale vloeren en weinig obstakels.
Een vaste en logische indeling voor de veiligheid.
Uitleg bij de informatiebalie: concrete aanwijzingen door de bibliothecaris. „Zeg gewoon: doe drie stappen naar links. Of kom achter het bureau vandaan en wijs even de weg.”
Ruim aanbod van luister- en brailleboeken.
Verhuur van daisyspelers. Deze voorleesapparaten bieden meer navigatiemogelijkheden dan standaard luisterboeken, zoals het aanbrengen van een bladwijzer.