„Kansenzone landelijk invoeren”
De manier waarop Rotterdam de Kansenzones in Rotterdam-Zuid heeft aangepakt is zo succesvol, dat de gemeente minister Van der Laan heeft gevraagd de subsidieregeling voor Kansenzones mogelijk te maken voor alle Vogelaarwijken in Nederland.
De Rotterdamse aanpak, waarbij met subsidie in de economie van achterstandswijken wordt geïnvesteerd, was een stimulans voor het mkb: 828 ondernemers investeerden in vier jaar ruim 45 miljoen euro in Rotterdam-Zuid. Veel startende ondernemers vestigden zich in de wijk.PvdA-minister Van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) is enthousiast over de Rotterdamse Kansenzones, maar een besluit over de eventuele toepassing in andere krachtwijken in Nederland neemt hij samen met het ministerie van Economische Zaken pas volgend jaar. Hij vindt dat andere steden „voordeel moeten halen uit de wijze lessen van Rotterdam.”
Wethouder Schrijer startte vijf jaar geleden met de Kansenzones omdat veel ondernemers op het punt stonden om Rotterdam-Zuid te verlaten. „Ze wilden wel investeren als ze ook de steun van de gemeente kregen. De ondernemers kunnen een subsidie tot maximaal 40.000 euro aanvragen. In totaal zijn 1425 aanvragen ingediend, waarvan er 828 zijn toegekend. Ondanks de recessie hebben we er maandelijks nog steeds twintig tot dertig.”
De meeste aanvragen kwamen niet vanuit de detailhandel. „In het begin dachten we dat bakkers en slagers zich zouden melden, maar slechts 24 procent van de toekenningen is detailhandel. De rest komt uit andere sectoren, zoals de creatieve”, aldus de wethouder
Volgens Schrijer is een krachtig midden- en kleinbedrijf cruciaal voor de leefbaarheid van de buurt. „Als mensen zien dat winkelstraten worden opgeknapt, geeft dat een positieve impuls. Ik hoop dat het stadsbestuur besluit de Kansenzones uit te rollen naar andere Vogelaarwijken, bijvoorbeeld Delfshaven.”
Het onderzoek van Nicis laat zien dat een integrale aanpak werkt. Daarnaast moet geïn-vesteerd worden in onder meer de veiligheid van winkelgebieden.