„Laat de strijd maar in de slaapkamer”
Jongeren moeten van ouderen horen dat het dienen van de Heere een liefdedienst is. „Getuig maar dat bekering voor iedereen kan. Laat iets merken van de gunning en liefde. Laat de strijd die we hebben maar in de slaapkamer. Stel je kwetsbaar op.”
Dat zei drs. I. A. Kole woensdagavond in Rotterdam op de eerste van een serie thema-avonden die de regionale comités van In de Rechte Straat (IRS) hebben belegd met als doel „het reformatorische gedachtegoed onder jong en oud levend te houden.”Kole pleitte ervoor jongeren in de kerk de ruimte te geven te experimenteren. „Blijf in gesprek, neem ze serieus. We verliezen tegenwoordig te veel meisjes en jongens aan de wereld”, zo zei het lid van de raad van advies van de IRS in zijn lezing over het thema ”Het verstaan van onze tijd met het oog op de wederkomst”.
Die wederkomst moeten een christen „met groot verlangen” tegemoetzien, zo zei Kole. „Mogen we zo een leesbare brief van Jezus Christus zijn? Ook voor onze jongens en meisjes.”
Dat het de eindtijd is, is duidelijk, aldus de spreker. Hij verwees naar Lukas 17 waarin de Heere Jezus zegt dat het in het laatste der dagen zal zijn als in de tijd van Noach en Lot. „God was toen buiten beeld. Dat is nu ook zo. En alles is net als toen op het horizontale gericht. Naast het huwelijk zijn tegenwoordig vele andere relatievormen mogelijk.”
De tekenen van de tijd, zoals de vele rampen, hebben twee kanten, benadrukte Kole. „De tekenen zeggen ons dat we dicht bij de dag van de wederkomst zijn. Het zijn tekenen die roepen: bekeer je. Maar het zijn ook tekenen van bemoediging voor de gelovigen, dat de Heere terugkomt.”
De kerk in Nederland wordt van verschillende kanten bedreigd, aldus Kole. „Zo is er de valkuil van het materialisme. De grens tussen kerk en wereld lijkt in dat opzicht bijna weg.”
Verder komt de wereld de kerk binnen. „De geest van de tijd trekt ook in de kerk sporen. Ook twijfel aan het bestaan van God en aandacht voor esoterie bedreigen de kerk.”
Religie is in Nederland wel in. „Mensen zijn weer met godsdienst bezig. Geloof is steeds meer een optie: Ik kan ervoor kiezen. De ”privatisering van religie” wordt dat genoemd. Er is dus meer religie, maar de kerkverlating wordt niet minder.”
De kerk bloeit overigens wel onder allochtonen in Nederland, stelde Kole vast. „Geen wijk is zo kerks als de Bijlmer in Amsterdam. De Heere kijkt niet naar een huidskleur. Ook die harde harten brengt de Heere tot blijdschap van het geloof”, aldus de ambtsdrager uit Berkenwoude.
Kole riep ertoe op te waken voor discriminatie. „Dat mag in onze gezindte niet voorkomen. We moeten kinderen leren hoe ze om moeten gaan met mensen met een andere cultuur en godsdienst. Dat moet ook aandacht krijgen in de catechese, prediking en op school”, zei de spreker, die vindt dat een christen niet op de PVV van Wilders kan stemmen.
Kole riep de aanwezigen op met de Bijbelse boodschap naar buiten te treden. „Evangelisatie is ook: Hoe doe ik mijn mantelzorg in de flat? Hoe kan ik mijn naaste helpen? Ook zo moet het Evangelie wereldwijd worden verkondigd.”
Alle verantwoorde middelen zoals verschillende soorten media, moeten bij evangelisatie worden gebruikt, stelde Kole. „Maar als we niet dicht bij de Heere leven, eindigt het allemaal in de mensen. Gelukkig hebben we een biddende en dankende Hogepriester in de hemel.”