Huisarts klaar voor griepprik
De eerste partijen met vaccins tegen Mexicaanse griep zullen begin november naar de Nederlandse huisartsen worden gestuurd. Later in de maand volgen instellingen als ziekenhuizen en verpleeghuizen.
Dat meldde drs. Paul Huijts, directeur-generaal volksgezondheid op het ministerie van VWS, woensdag tijdens een persbijeenkomst in het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven.De huisartsen hebben hun bestellingen inmiddels geplaatst. De aantallen zijn gebaseerd op het aantal 65–plussers in de praktijken en op het aantal mensen met chronische aandoeningen als diabetes en longziekten.
Daarna zullen de zorginstellingen worden bevoorraad. Zij slaan vaccins in voor personeel dat intensief contact heeft met patiënten. „Uitgangspunt is dat zorgverleners geen extra risico gaan vormen voor patiënten omdat ze niet zijn ingeënt”, aldus Huijts. Hij benadrukte dat vaccinatie niet verplicht is. „VWS en werkgevers brengen het wel nadrukkelijk onder de aandacht, maar het blijft de verantwoordelijkheid van de individuele werknemer”, aldus Huijts.
Tot nu toe lijkt de bereidheid tot vaccinatie onder werkernemers in de gezondheidszorg niet al te groot, zo blijkt uit reacties in de media. Dr. Roel Coutinho, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, hoopt dat de leiding van instellingen de medewerkers goed zal voorlichten over het nut van de vaccinaties. Hij durft niet te voorspellen of de actie succes zal hebben.
Anders dan de huisartsen hebben de zorginstellingen meer moeite met het bepalen van de juiste aantallen vaccins, zo blijkt. Huisartsen bestellen voor dezelfde groep patiënten die ook de seizoensgriepprik krijgen. Instellingen moeten uitzoeken welke personeelsleden wel en welke niet in aanmerking komt voor de prik. „Dat vergt meer werk, maar we helpen ze erbij”, aldus Huijts.
Zo’n 5 miljoen Nederlanders komt volgens de aanbevelingen van de Gezondheidsraad in aanmerking voor vaccinatie tegen Mexicaanse griep. Omdat tevens is geadviseerd twee prikken toe te dienen, gaat het in totaal om 10 miljoen vaccins. Er zijn 34 miljoen vaccins besteld. Wat er met de rest gebeurt, weet Huijts nog niet. „We kunnen ze doorverkopen. Het kabinet moet daarover beslissen.”
Normaal gesproken is de opkomst bij de reguliere wintergriepprikronde 75 procent. De deskundigen verwachten dat eenzelfde percentage de inenting tegen de Mexicaanse griep wil.
De huisartsen zijn inmiddels vervroegd begonnen met vaccineren tegen de gewone seizoensgriep. De patiënten krijgen tijdens dat bezoek informatie mee over de prik tegen de Mexicaanse griep over een paar weken.
„Het wordt een hectische tijd”, verwacht woordvoerder en huisarts Lisette Romijn van de Landelijke Huisartsen Vereniging. „Maar we zijn er klaar voor. Extra personeel moet helpen de prikken toe te dienen.” In haar praktijk in Den Haag zullen 1500 van de 4000 patiënten een oproep krijgen. Volgens Romijn is de bereidheid bij patiënten om zich te laten inenten groot. „Ze vragen niet of het nodig is, maar wanneer het kan.”
De griepvaccinaties kunnen bijwerkingen veroorzaken zoals lokale pijn en zwelling rond de prikplaats en voorbijgaande griepachtige verschijnselen zoals koorts en hoofdpijn. „Dat is meestal het geval bij ongeveer een op de tien mensen”, aldus dr. Bettie Voordouw, werkzaam bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.
De door Nederland bestelde Mexicaanse griepvaccins met de namen Pandemrix en Focetria bevatten toegevoegde stoffen, zogeheten adjuvantia, die niet aanwezig zijn in het seizoensgriepvaccin. Voordouw verwacht daar geen problemen mee. „Het adjuvans van Pandemrix is inmiddels zonder problemen toegediend aan zo’n 5000 patiënten. Bij Focetria gaat het om een hulpstof die al jaren wordt toegevoegd aan het seizoensgriepvaccin in Italië.” De adjuvantia worden toegevoegd omdat dan minder vaccin nodig is en omdat er een betere immuunreactie optreedt bij gevaccineerden.
Patiënten kunnen bijwerkingen melden bij hun huisarts of rechtstreeks op de website van het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb (lareb.nl).
„We praten wel steeds over vaccinatie, maar waar is de griep?” zo vroeg een van de journalisten tijdens de bijeenkomst. Volgens Coutinho verspreidt de griep zich wel, maar niet op grote schaal. „Dagelijks worden momenteel zo’n twee patiënten opgenomen in ziekenhuizen.” Coutinho verwacht echter nog steeds dat er een griepuitbraak zal komen. „Het is echter moeilijk daar voorspellingen over te doen.”