Binnenland

Boek moet christelijke zorg bekendmaken

Twaalfduizend exemplaren van het Infoboek Zorg in de gereformeerde gezindte moeten patiënten, hulpverleners en verwijzers helpen aan het juiste adres voor gereformeerde en evangelische zorg.

Van onze verslaggever
14 February 2003 09:14Gewijzigd op 14 November 2020 00:08

Focaris, de vereniging voor zorgaanbieders uit de gereformeerde gezindte en opvolger van de stuurgroep Zicht op Zorg, presenteerde donderdag het informatieboek. Volgens onderzoek is de behoefte aan christelijke hulp in de gereformeerde gezindte zeer groot. „Ons boekje wil eraan bijdragen dat die zorgvragers eenvoudiger in contact kunnen komen met een identiteitsgebonden instelling”, stelt Focaris-bestuurslid dr. J. J. Polder.

Daartoe wordt het boek verstuurd naar alle huisartsen in Nederland, de zorgkantoren, regionale indicatieorganen en naar alle kerkenraden. „Van Nederlands gereformeerd tot die van de oud gereformeerde gemeenten”, verklaarde Z. B. Nitrauw donderdag. De verscheidene zorgdeputaatschappen schreven een aanbevelingsbrief.

Nitrauw werd donderdag door de eerste ledenvergadering van Focaris gekozen tot voorzitter. Polder is als enig interim-bestuurslid in het nieuwe bestuur gekozen om de continuïteit te handhaven. Hij was het die samen met drs. H. van der Wal het rapport Zicht op Zorg in de gereformeerde gezindte schreef. Daaruit kwamen later het Zicht op Zorg-project en Focaris voort.

Nitrauw, in het dagelijks leven directeur van de Stichting Gereformeerd Jeugdwelzijn (SGJ), wil met vaart de projecten van Focaris uitbouwen en structureren. Dat betreft onder meer het presenteren van de zorginstellingen op internet -dat verkeert in een vergevorderd stadium-, een project voor kennisvermeerdering over palliatieve zorg, en het opvullen van leemten in de zorg, zoals die voor licht verstandelijk gehandicapte jongeren.

Focaris telt tot nog toe dertig lidinstellingen uit de gereformeerde gezindte, uit de geestelijke gezondheidszorg (bijvoorbeeld Eleos, SGJ), thuiszorg (RST, Agathos, Curadomi), gehandicaptenzorg (Siloah, Adullam, De Schutse, Sprank), ouderenzorg (Salem, Winterdijk, Zeisterwouden), palliatieve zorg (Schutshaven), maatschappelijke opvang (Ontmoeting) en maatschappelijk werk (Schuilplaats, De Vluchtheuvel).

Deze instellingen en vele andere christelijke zorgorganisaties zijn opgenomen in het donderdag gepresenteerde informatieboek. Ook veel vrijgevestigde psychosociale hulpverleners en patiëntenverenigingen zijn in kaart gebracht.

Naast Nitrauw en Polder zijn tot bestuurslid gekozen mr. W. Bos, directeur van de Stichting Gereformeerde Zorgcentra Zuid-Holland, J. van Eijsden, directeur van verpleeghuis De Wijngaard, Chr. Innemee, directeur van de zorgcentra ’t Slot en ’t Anker, en drs. J. Knepper, directeur van Eleos.

Er zijn nog drie vacatures. Een bestuur van negen op dertig leden is groot, erkent Nitrauw. „Maar er is veel werk te doen. Bovendien zijn onder meer de gehandicaptenzorg en de thuiszorg nog niet vertegenwoordigd.” Verder streeft de vereniging naar een zekere kerkelijke afspiegeling, wat momenteel nog niet geheel is bereikt. Overbelasting van deskundige personen lijkt daarvan een oorzaak.

De andere interim-bestuursleden, J. Hoekman van Siloah, prof. dr. ir. H. Jochemsen van het Lindeboom Instituut, en drs. H. van der Wal, inmiddels ook van Siloah, traden terug.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer