Politiek

Albayrak: Minder vaak groepsbescherming asielzoeker

DEN HAAG (ANP) – Nederland overweegt asielzoekers uit landen waar het gevaarlijk is, minder snel als groep te beschermen. Staatssecretaris Albayrak van Justitie onderzoekt of ze straks per asielzoeker kan kijken of hij persoonlijk gevaar loopt.

14 October 2009 14:49Gewijzigd op 14 November 2020 08:53
Staatssecretaris Albayrak Foto ANP
Staatssecretaris Albayrak Foto ANP

Dat heeft Albayrak woensdag aangekondigd in een overleg met de Tweede Kamer over het asielbeleid. Kwetsbare groepen, bijvoorbeeld belaagde minderheden, zouden nog wel in aanmerking komen voor groepsgewijze bescherming in Nederland.De staatssecretaris brengt het parlement binnenkort op de hoogte van haar plannen voor verandering van het zogenoemde categoriaal beschermingsbeleid. Asielzoekers die in hun thuisland ernstig worden bedreigd, worden op grond daarvan als groep beschermd door hun automatisch een tijdelijke verblijfsvergunning te geven als ze in Nederland aankloppen.

Dat beleid lag de laatste tijd onder vuur, omdat asielzoekers er misbruik van maken. De extra bescherming leidde tot een extra toestroom van asielzoekers uit Irak en Somalië, die hiervoor in aanmerking kwamen. Inmiddels is het beschermingsbeleid voor beide landen afgeschaft.

Veel Somalische vluchtelingen zijn sindsdien op straat beland, stelde VluchtelingenWerk Nederland vorige maand. Volgens Albayrak hebben ongeveer 240 Somalische asielzoekers in de afgelopen vijf maanden te horen gekregen dat ze hier niet mogen blijven en het land moeten verlaten. Ze weet niet waar deze mensen zijn gebleven.

De bewindsvrouw erkent dat de situatie in Somalië nog altijd zorgwekkend is. Afgewezen asielzoekers kunnen desondanks terugkeren naar hun land van herkomst, al is dat volgens Albayrak wel lastig. Het is tot nu toe twee keer gebeurd. Het is nog niet mogelijk om uitgeprocedeerden gedwongen uit te zetten naar Centraal– en Zuid–Somalië. Albayrak onderzoekt mogelijkheden om gedwongen terugkeer hierheen mogelijk te maken.

Haar Dienst Terugkeer & Vertrek gaat wel afgewezen asielzoekers gedwongen uitzetten naar Somaliland. Daarover heeft de dienst afspraken gemaakt met de autoriteiten van dat afgescheiden stuk Somalië.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer