Buitenland

Brussel: Toetredingsgesprek Macedonië

BRUSSEL (ANP) – EU–commissaris Olli Rehn (Uitbreiding EU) vindt dat de Europese Unie toetredingsgesprekken kan beginnen met Macedonië. Het land heeft daarvoor voldoende voortgang geboekt, stelde Rehn woensdag.

14 October 2009 14:29Gewijzigd op 14 November 2020 08:53
EU-commissaris Rehn. Foto EPA
EU-commissaris Rehn. Foto EPA

De commissaris stelde dat de verkiezingen er eerlijk zijn verlopen. Het bestuur van Macedonië is bovendien stabiel. De hervorming van de politie en de aanpak van corruptie verlopen goed.De voormalige Joegoslavische republiek Macedonië heeft al sinds 2005 de status van kandidaat–lidstaat van de Europese Unie. Gesprekken om te zien of de wetten van Macedonië passen bij de EU–regels, zijn echter nooit begonnen. Dat heeft mede te maken met bezwaren van buurland Griekenland tegen de naam Macedonië. In Griekenland is een provincie met dezelfde naam en Griekse autoriteiten vrezen dat de vroegere Joegoslavische republiek daar aanspraak op zal maken.

De EU–commissaris presenteerde woensdag rapporten over meerdere landen die bij de EU willen komen. Het dichtste bij toetreding is Kroatië. „Kroatië nadert de eindstreep, na vier jaar van intensieve onderhandelingen. Maar het land moet doorgaan met het hervormen van justitie en de aanpak van corruptie en georganiseerde criminaliteit voordat de onderhandelingen kunnen worden afgerond”.

Voortvarend gaat het ook in Albanië, dat in april het lidmaatschap heeft aangevraagd. Het voormalige maoïstische land is tegenwoordig behoorlijk democratisch en stabiel. De Europese Commissie is wel bezorgd over Bosnië–Herzegovina. Dat land dreigt juist van de Europese weg af te glijden, stelde Rehn. Hij vindt dat het land de groeiende verdeeldheid moet aanpakken.

De EU–commissaris stelde de EU–landen woensdag voor om visa af te schaffen voor inwoners van Kosovo. Ook wil hij een breed handelsakkoord met Kosovo, het land dat zich recentelijk afscheidde van Servië.

Rehn ging woensdag nog niet in op IJsland. Het noodlijdende eiland heeft 17 juli het lidmaatschap aangevraagd. PvdA–Europarlementslid Bozkurt: „IJsland moet eerst zijn financiële verplichtingen tegenover Nederland nakomen, voordat er sprake kan zijn van eventuele toetreding tot de EU. Hierover kan er geen misverstand zijn”, aldus de partijgenote van minister Bos (Financiën).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer