Buitenland

Milosevic begint verhoor Vasiljevic

De voormalige Joegoslavische president Milosevic heeft donderdag voor het Joegoslavië-tribunaal met luide stem uitgelegd wie welke bevoegdheden had in het Joegoslavië van begin jaren negentig.

ANP
14 February 2003 08:04Gewijzigd op 14 November 2020 00:08

Hij begon daarmee zijn kruisverhoor van de voormalige chef militaire contraspionage Aleksandar Vasiljevic.

Vasiljevic heeft in zijn getuigenissen volgens Milosevic ten onrechte de indruk gewekt dat de president van de deelrepubliek Servië (destijds Milosevic) persoonlijk de hand zou hebben gehad in het losbarsten van het etnisch geweld. Het ging onder meer om de bewapening van strijdgroepen.

Vasiljevic weet de activiteiten van milities die zich al in 1991 in Kroatië schuldig maakten aan etnische zuiveringen vooral aan de politiek en het optreden van Milosevic. Hij noemde onder meer de politietroepen van het Servische ministerie van Binnenlandse Zaken (MUP).

Donderdag sprak Vasiljevic ook over latere gebeurtenissen in Kosovo in 1999. Milosevic was inmiddels president van Joegoslavië. Bendes strijders en troepen van de MUP begingen er oorlogsmisdaden. Officieren die de strijdtroepen en plunderaars wilden stoppen, ontvingen enkel beloftes over maatregelen die niet kwamen. Een topman noemde de aanwezigheid van moordende en plunderende ’vrijwilligers’ een noodzakelijk kwaad in de oorlog. Hij deed dat op een bijeenkomst waar Milosevic bij was.

De voormalige president van de deelrepubliek Servië, Milan Milutinovic, heeft donderdag tijdens een hoorzitting gevraagd in vrijheid te worden gesteld tot zijn proces begint. Milutinovic heeft zich op 20 januari, enkele weken na afloop van zijn ambtstermijn, bij het tribunaal gemeld.

In de hoorzitting donderdag over de start van het proces voerde hij uitvoerig het woord. Dat was voor het publiek evenwel op zijn verzoek niet te volgen. Hij maakte tal van verongelijkte gebaren en zwaaide kennelijk met een potje medicijnen.

Rechter Patrick Robinson verwacht een medisch rapport over de beklaagde op 21 februari. Op 11 maart moet het hof zich buigen over de aanvragen voor invrijheidstelling van Milutinovic en zijn medebeklaagden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer