Kabinet tornt niet aan EU-klimaathulp
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet houdt vast aan een Europese bijdrage van 4,5 tot 15 miljard euro om de armste landen te compenseren voor de gevolgen van klimaatverandering. „We zijn aan het onderhandelen, ook met de Verenigde Staten en Japan”, zei minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) woensdag in de Tweede Kamer.
Verscheidene fracties, waaronder ook de coalitiepartijen CDA en PvdA, willen meer geld zien. Spies (CDA) noemde de bijdrage die Koenders noemde, te laag. Volgens Samsom (PvdA) leunt Europa te veel achterover. Beiden noemden echter geen concrete bedragen. GroenLinkser Vendrik vindt dat Europa 35 miljard euro op tafel moet leggen. Hij wil ook dat Nederland zijn ambities opschroeft en de uitstoot van CO2 vermindert met 40 procent in 2020, zoals Denemarken, Duitsland en Noorwegen. CDA, PvdA, SP en VVD spraken zich daartegen uit. „Hou de ambities reëel”, zei Neppérus (VVD). De SP is niet voor luchtfietserij, zei Kamerlid Jansen.Zij debatteerden over de klimaatttop in Kopenhagen in december. Ook premier Balkenende schoof aan, alsmede de ministers Bos (Financiën) en Cramer (Milieu). Cramer leidt de Nederlandse delegatie in Kopenhagen. Balkenende toonde zich eerder bereid om zonodig naar Denemarken te reizen. Volgens Vendrik is de klimaattop „Chefsache” en zou de premier hoe dan ook erheen moeten gaan. „Boek die trein maar vast”. Ook D66 riep de premier op het goede voorbeeld te geven. Voor CDA is dat nog niet nodig. „We zetten alle mensen in, als dat nuttig en nodig is”, aldus Spies.
Vendrik vond bij Cramer geen gehoor voor zijn pleidooi voor 40 procent CO2-reductie. Volgens haar is 30 procent ambitieus. Andere ontwikkelde landen, zoals de VS, maar ook Rusland en Oekraïne moeten hun bod nog op tafel leggen. Volgens haar zal het niet aan president Barack Obama liggen, maar de trage voortgang van een Amerikaanse klimaatwet in de Senaat baart onrust, stelde Cramer.