Politiek

Verdeelde reacties op EU–rapport Turkije

BRUSSEL (ANP) – Het nieuwe rapport van de Europese Commissie over Turkije leidt tot verdeelde reacties.

14 October 2009 14:02Gewijzigd op 14 November 2020 08:53
PVV-Europarlementslid Madlener`. Foto ANP
PVV-Europarlementslid Madlener`. Foto ANP

De PVV ziet in het rapport het bewijs dat Turkije nooit bij de Europese Unie kan komen. „Door de islam staat Turkije heel ver af van de westerse wereld. Dit rapport toont precies dat het op die punten misgaat, namelijk de rechten van homo’s en vrouwen, de vrijheid van meningsuiting en geloof”, zegt Madlener, leider van de vier PVV–Europarlementsleden. „Het is dwaas en naïef van Europa dat ze verder willen praten met Turkije. Het gaat er gewoon niet goed”.CDA en GroenLinks concluderen uit het rapport dat Turkije meer vaart moet maken met hervormingen. „Na de enorme hervormingsspurt vijf jaar geleden hebben de ontwikkelingen jaren stilgestaan in Turkije. Nu is er gelukkig weer een beetje beweging de goede kant op”, zegt GroenLinks–Europarlementslid Cornelissen.

Het rapport dat de Europese Commissie woensdag presenteerde stelt dat Turkije de voorbije twaalf maanden verdere voortgang heeft geboekt op weg naar EU–toetreding. Brussel roemt verbeteringen op het gebied van justitie, cultuur en de beperktere macht van de militairen. „Maar aanzienlijke inspanning is nog vereist op veel gebieden, zoals vrijheid van meningsuiting, persvrijheid, vrijheid van geloof en de strijd tegen foltering”, aldus het rapport.

Dat Turkije nog steeds EU–land Cyprus boycot en gedeeltelijk bezet, is voor de Europese Commissie geen aanleiding voor sancties. PVV’s Madlener noemt dat schandalig: „Heel laf dat de EU het niet aandurft om te zeggen dat het Turkse leger zijn biezen moet pakken uit Cyprus. Ik zal dat eind oktober in Ankara wel zeggen”.

PvdA–Europarlementslid Bozkurt, zelf van Turkse afkomst, vindt het beter om onderhandelingen over Cyprus niet te hinderen: „We moeten geen broedende kip verstoren”.

Europarlementslid Oomen (CDA) schrijft namens het parlement een reactie op het rapport. Volgens haar is de cruciaal dat eerst de rechters onpartijdig worden. „Anders krijg je de andere hervormingen er niet doorheen: steeds stapt er dan iemand naar het Hof om een verandering tegen te houden”.

Ze verwacht dat het nog minstens tien jaar duurt, voordat Turkije een aanvraag kan indienen voor het EU–lidmaatschap. „Als Turkije die aanvraag indient, zal het een totaal ander Turkije zijn. Een veel moderner land dan nu”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer