Buitenland

Meer dan miljard mensen ondervoed

ROME (ANP) – Door de economische crisis en de stijging van de voedselprijzen lijden inmiddels meer dan een miljard mensen honger. Dat schat de wereldvoedselorganisatie FAO van de Verenigde Naties. Volgens een verklaring woensdag gaat het om „historische aantallen".

14 October 2009 13:50Gewijzigd op 14 November 2020 08:53
Mede door de economische crisis lijden meer dan een miljard mensen honger. Foto EPA
Mede door de economische crisis lijden meer dan een miljard mensen honger. Foto EPA

Honger heerst vooral in ontwikkelingslanden. In Azië en rond de Stille Oceaan hebben 642 miljoen mensen chronisch honger, in zuidelijk Afrika 265 miljoen, in Latijns–Amerika en de Caraiben 53 miljoen en in ontwikkelde landen 15 miljoen.Het aantal mensen dat honger heeft, stijgt niet alleen door de financiële crisis. Volgens de FAO gaat het om een trend die de afgelopen tien jaar steeds sterker is geworden. Hulpgelden voor het verbeteren van de landbouw in arme landen lopen sinds die tijd terug, waardoor het aantal hongerigen stijgt.

„Wereldleiders hebben krachtig gereageerd op de economische crisis en maakten miljarden dollars vrij in korte tijd. Zo’n reactie hebben we ook nodig in de strijd tegen honger en armoede”, aldus FAO–directeur Jacques Diouf.

Uit een woensdag uitgebracht rapport van een onderzoeksbureau naar voedselbeleid komt hetzelfde beeld naar voren. „In 29 landen kampen mensen met zeer alarmerende niveaus van honger. Dertien landen hebben een toename van honger gezien sinds 1990”, concluderen de onderzoekers in de zogeheten Wereldwijde Honger Index, die zich baseert op gegevens van twee jaar geleden.

In deze lijst staat de Democratische Republiek Congo te boek als het land met de meeste mensen die honger hebben, gevolgd door Burundi, Eritrea, Sierra Leone, Tsjaad en Ethiopië. In die landen neemt honger nog altijd toe. In landen als China, Turkije, Mexico en Brazilië wordt het aantal ondervoede mensen steeds minder, waardoor die landen stijgen op de index.

De lijst wordt gemaakt door de situatie in 84 landen met elkaar te vergelijken, onder meer op basis van sterftecijfers en ondervoeding van kinderen. De rapporten zijn uitgebracht voorafgaand aan Wereldvoedseldag vrijdag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer