Staat mag nog geen bewijs naar China sturen
DEN HAAG (ANP) – Nederland mag nog geen materiaal dat hier op verzoek van China in beslag is genomen, overdragen aan de Chinese autoriteiten. Eerst moet de raadkamer van de rechtbank in Rotterdam en eventueel de Hoge Raad nog beslissen over het bezwaar dat de verdachte in deze zaak, Xiu Zhu Y. daartegen heeft gemaakt. Dat heeft de rechter in Den Haag woensdag in een kort geding bepaald.
Verdachte Y. verblijft in Nederland. China verdenkt de vrouw van corruptie. Hoewel China volgens Nederland bij lange na niet voldoet aan eerlijke strafvervolging en zich schuldig maakt aan foltering, wil justitie in Nederland China in deze zaak helpen. Nederland zou volgens de landsadvocaat alleen meewerken aan de ontneming van geld en niet aan het vergaren van bewijs.Y.’s advocaat Victor Koppe gelooft dat niet. Hij wijst erop dat ook de computer van de Chinese vrouw op de lijst van spullen staat die naar China moeten worden gestuurd.
De Immigratie– en Naturalisatiedienst (IND) heeft Y. al tot ongewenst vreemdeling verklaard. De dienst zet haar echter niet uit, omdat ze dan het risico op foltering loopt.
De beschuldigingen tegen Y. komen slechts voort uit politieke motieven, benadrukt Koppe. Zijn cliënte is het slachtoffer van politieke belangen, omdat zij een aantal zeer machtige en invloedrijke partijleiders de voet heeft dwars gezet, zegt hij. „Zij heeft namelijk niet toegestaan dat deze mensen bepaalde grond konden kopen. De aanklachten van corruptie zijn het directe gevolg daarvan".
Tot overmaat van ramp werkt Nederland nog aan die strafzaak mee, concludeert Koppe met grote verbijstering. Dat terwijl volgens hem het toch overal bekend is dat de Chinese autoriteiten beschuldigingen van corruptie regelmatig gebruiken om politieke tegenstanders te verzwakken.
Nederland mag op basis van een VN–verdrag rechtshulp aan China geven. Sinds 2005 gebeurt dat ook, liet de landsadvocaat tijdens de behandeling van de zaak weten. Hij vertelde dat het om twintig tot 25 gevallen per jaar gaat. China verleent ook rechtshulp aan Nederland, zo blijkt. Dat gebeurt vooral op het gebied van mensensmokkel en mensenhandel.