VS willen Irak niet als voorzitter ontwapeningscommissie
De Amerikaanse regering weigert zich neer te leggen bij het feit dat Irak in maart aan de beurt is om een maand lang de Commissie voor Ontwapening voor te zitten.
Het is onaanvaardbaar dat een land dat zich al bijna twaalf jaar lang niets aantrekt van de VN-Veiligheidsraad, de leiding krijgt over het voornaamste orgaan op het gebied van internationale ontwapeningsverdragen, heeft de Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken Stephen Rademacher donderdag gezegd.
Hoe de VS willen voorkomen dat Irak het voorzitterschap overneemt, zei Rademacher niet. Wel riep hij andere landen op om zich eveneens uit te spreken tegen het voorzitterschap van Irak, dat volgens de VS massavernietigingswapens verborgen houdt voor wapeninspecteurs van de Verenigde Naties. Als de alfabetische volgorde toch wordt gevolgd en Irak op 17 maart de voorzittershamer van Iran overneemt, zullen de VS het ontwapeningsoverleg mogelijk boycotten, gaf Rademacher aan.
De Iraakse diplomaat Samir al-Nima veroordeelde de Amerikaanse houding. Volgens de Irakees zou er een ’ernstig precedent’ worden geschapen als Irak niet gewoon een maand lang commissievoorzitter is. Al-Nima stelde daarbij dat de VS het enige land zijn dat massavernietigingswapens heeft gebruikt.
Het ontwapeningsoverleg, waaraan 66 landen deelnemen, komt jaarlijks drie keer acht weken bijeen in Genève. De eerste sessie van het jaar begon vorige maand. Momenteel wordt onder meer gesproken over ’het opgeven van de nucleaire wapenwedloop en nucleaire ontwapening, het voorkomen van een wapenwedloop in de ruimte en nieuwe typen massavernietigingswapens’, staat te lezen op de website van het overleg. Het voorzitterschap rouleert per vier weken.