CNV boos over salarisverhoging DSM-top
CNV Bedrijvenbond is uiterst verontwaardigd over de salarisverhoging van de directie van chemieconcern DSM.
De bestuurders van het bedrijf krijgen volgens de bond een salarisverhoging van 3,5 procent structureel en een bonus van 20 procent, terwijl de werknemers zich aan de afspraken moeten houden en niet meer dan hoogstens 2,5 procent krijgen.
CNV-bestuurder P. Hendrix zei donderdag de houding van de directie „volstrekt ongeloofwaardig” te vinden. „In het centraal akkoord staat een oproep om salarissen boven de CAO in de pas te laten lopen met de loonstijging van de werknemers. Het is onbegrijpelijk dat de directie zich hier niets van aantrekt. Je kan niet met droge ogen werknemers te overtuigen van de noodzaak van een matige loonsverhoging.”
Het is Hendrix ook een doorn in het oog dat DSM niet meer investeert in de werkgelegenheid in Limburg. Volgens de vakbondsman is die vorig jaar met eenderde gedaald van rond de 7500 naar ongeveer 5000. „Een deel van de 2,25 miljard die de verkoop van de divisie petrochemie aan het Saoedische Sabic opleverde, had aan uitbreiding van de werkgelegenheid besteed kunnen worden.” De praktijk is volgens Hendrix echter dat veel oudere werknemers boventallig worden verklaard.
Topman P. Elverding krijgt dit jaar 7,9 procent meer dan de 544.536 euro over vorig jaar. Als het bedrijf winst maakt en verder mooie cijfers laat zien, komt daar nog eens 40 procent bonus bovenop. De andere vier bestuursleden krijgen dit jaar 3,5 procent meer dan de vorig jaar ontvangen 435.629 euro. Ook voor hen geldt een mogelijke bonus van 40 procent.
Een woordvoerder van DSM wijst erop dat vorig jaar de beloning van de bestuurders niet omhoog is gegaan wegens de achterblijvende economische ontwikkelingen. Hij erkent dat de economie nog altijd weinig rooskleurig is maar dat deze keer de lonen toch zijn verhoogd omdat die verhoging vorige keer is uitgesteld.