Daling van industriële productie VS vertraagd
De industriële productie in de Verenigde Staten is vorige maand met 0,3 procent achteruitgegaan, zo meldt de Federal Reserve (Fed). Dit is nog niet de helft van de 0,7 procent die marktanalisten hadden verwacht. In oktober ging de industriële productie nog met 0,9 procent achteruit.
Terwijl de industriële productie dus lijkt te vertragen, namen de bedrijfsvoorraden in oktober met 1,4 procent af tot een totaal financieel volume van 1,16 biljoen dollar (2,83 biljoen (miljoen maal miljoen) gulden). Dit is de scherpste daling in de laatste tien jaar. De daling is voor een belangrijk deel te danken aan een agressieve campagne van de drie Amerikaanse autoproducenten, die hun modellen tegen renteloze financieringen aanbieden.
„Deze agressieve afbouw van bedrijfsvoorraden is goed nieuws, maar feit is natuurlijk wel dat renteloze financieringen de winstcijfers van de autoproducenten zullen drukken”, aldus Richard Yamarone, chef-econoom van het economisch onderzoeksinstituut Argus in New York. Intussen bedroeg de inflatie in november 0 procent, tegenover een deflatie van 0,3 procent in oktober. Zonder voedingsmiddelen en energieprijzen was er echter sprake van een inflatie van 0,4 procent.
Deze stijging was vooral het gevolg van stijgende prijzen in de horecasector en voor auto’s. Daarentegen beconcurreerden grote winkelketens zoals Sears en Kohl’s elkaar met superaanbiedingen. Gecombineerd met dalende energieprijzen leidde dat voor de totale indexmaand tot een nulinflatie voor november. Op jaarbasis zijn de energieprijzen in de VS in de laatste drie maanden met 28,8 procent gedaald.
Renteverlaging
„De vertraging van de daling van de industriële productie en de agressieve vermindering van bedrijfsvoorraden betekenen dat bedrijven binnen afzienbare tijd weer moeten gaan produceren om de economie draaiende te houden. Nulinflatie geeft de Federal Reserve bovendien ruimte voor nog een of meerdere verlagingen van de basisrente, hetgeen nieuwe bedrijfsinvesteringen aantrekkelijker maakt. Dit betekent allemaal misschien nog niet het einde van de recessie, maar zeker wel de vertraging daarvan. „Wij zijn het dal dus al dicht genaderd of wij zijn erdoorheen. En dat is goed nieuws, zowel voor de VS als voor de rest van de wereld”, zo meent Michael Branca, marktanalist van investeringsbank Lehman Brothers in New York.