Kerk & religie

GBS wil toogdag met bezinnend karakter

„De toogdag van de Gereformeerde Bijbelstichting moet meer dan een traditie zijn. Het moet ook een dag van bezinning zijn in verband met de toenemende aanslagen op het Woord van God en het leven der genade.”

Van een medewerker
12 October 2009 11:25Gewijzigd op 14 November 2020 08:52
BARNEVELD – De GBS belegde zaterdag in het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente te Barneveld voor de 44e keer haar toogdag. Foto RD, Christiaan Zielman
BARNEVELD – De GBS belegde zaterdag in het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente te Barneveld voor de 44e keer haar toogdag. Foto RD, Christiaan Zielman

Dat zei ds. P. Blok voorzitter van de Gereformeerde Bijbelstichting (GBS), zaterdag tijdens de openingsrede van de 44e toogdag. De bijeenkomst, die traditie­getrouw gehouden werd in de Rehobothkerk te Barneveld, werd goed bezocht.Ds. Blok liet, aan de hand van Mattheüs 21:23-32, zien dat „mensen een bijzondere plaats kunnen innemen in de kerk en toch vijanden van God zijn. Het bevindelijke leven van Gods kinderen is een dodelijke ergernis voor velen. Als de tijdgeest het zou vermogen, zou vandaag de prediking van de preekstoel geweerd worden.”

Hij wees erop dat velen volgens hem tegenwoordig de gave van berouw niet meer nodig vinden, omdat ze denken zomaar te kunnen geloven, maar „aan het geloven in de Heere Jezus gaat de ontdekking aan de zonde vooraf. De Heere Jezus is gekomen tot de tollenaren en de hoeren die aan hun zonden ontdekt waren.”

Bijna christen

Ds. A. C. Rijken uit Gameren sprak naar aanleiding van Handelingen 26:27 en 28 over Paulus en Agrippa. Hij richtte zich vooral op de woorden van Agrippa: „Gij beweegt mij bijna een christen te worden.” De Herziene Statenvertaling (HSV) geeft hier, aldus ds. Rijken, een wezenlijk andere vertaling. De HSV heeft: „U probeert mij wel in korte tijd ervan te overtuigen christen te worden.” Ds. Rijken: „Hoe durven ze het een Herziene Statenvertaling te noemen, terwijl ze zo afwijken van de Statenvertaling? De woorden „probeert in korte tijd” zijn toegevoegd.” De Griekse grondtekst biedt wel de mogelijkheid om de tekst te bekorten, maar niet om die te verlengen. Calvijn wist ook van de twee vertaalmogelijkheden, maar volgde eveneens de door de statenvertalers gebruikte mogelijkheid.”

Het bestuurslid van de GBS haalde Matthew Meade ”De bijna christen ontdekt” aan, om duidelijk te maken dat er verschil is tussen „bijna zalig” en „nauwelijks zalig.” Hij vreest veroppervlakkiging. Daarom betreurt hij deze verandering. „Er mag niet meer gewaarschuwd worden tegen nabijkomend christendom, tegen schijn dat geen zijn is. Er mag niet meer gesepareerd worden tussen een uitwendige en een inwendige roeping, tussen de zaligmakende en de algemene werking van de Heilige Geest.” Hij stelde dat de toestroom tot de avondmaalstafels niet los te zien is van een gebrek aan separatie.

Niet opwerken

Ds. C. Hogchem uit Barneveld ging in zijn toespraak op deze woorden in. „Hoe durft de HSV zich nog een Statenvertaling te noemen als men zulke veranderingen aanbrengt die niet eens in de kanttekeningen te vinden zijn? Heeft God de wijsheid van deze tijd niet dwaas genoemd?”

Hij sprak over Lukas 10:21, waar staat dat er dingen voor de wijzen en verstandigen verborgen zijn en aan de kinderkens geopenbaard. Ds. Hogchem: „Een mens zal zich met de algemene genade nooit in de bijzondere genade kunnen indringen. Een mens kan zich niet opwerken tot de genade van God, ook niet al kent hij ”De Redelijke godsdienst” van Wilhelmus à Brakel vanbuiten. Een boekenkast in het hoofd is te kort. Dat geeft een conflict en daarom sluipt en kruipt de mens naar de plaats die God hem niet gegeven heeft.”

Gevangene

Ds. G. Gerritsen (Ontario, Canada), die Jesaja 52:6 als uitgangspunt nam, zei dat het niet genoeg is als mensen rechtzinnig zijn en zich bezorgd tonen over het kerkelijk leven. Het is nodig dat ze zich als een gevangene leren zien en dat God hun berouw geeft over hun zonde. „Christus openbaart Zich aan gevangenen. Het volk dat zijn gevangenschap heeft leren inleven, weet dat de Vredebode komt.”

Laten we maar geen grote gedachten hebben van de GBS, alsof die het tij zou kunnen keren, zei ds. A. van Heteren in zijn slotwoord. De Urker predikant sprak over Psalm 45:6. „Als het zou afhangen van ons bewaren van de waarheid, zou er geen verwachting zijn, maar er is verwachting vanwege het volvoeren van Gods welbehagen. De tijd is nooit te somber en de tegenstand is nooit te erg. God schiet ook in deze tijd Zijn pijlen af.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer