Sterke leiders
Sterke leiders
Sterke leiders gelden in Den Haag als probaat middel voor een partij die het in de kiezersgunst even minder goed doet. En media hebben een voorliefde voor discussies over personen. Vandaar dan ook dat ze massaal op een interview met oud-SP-fractievoorzitter Marijnissen in Binnenlands Bestuur doken.
Marijnissen zou wel in zijn voor een comeback, meldden ze, nu zijn partij in de peilingen fors verliest. „D66-leider Hans van Mierlo is na jaren ook nog eens een keer teruggekomen, en zeer succesvol”, citeerden ze de fractieleider. En: „Op het moment dat er een beroep op mij wordt gedaan, dan ben ik er natuurlijk.”De meeste media schreven verder niet meer op dat Marijnissen –die juni vorig jaar vanwege zijn gezondheid terugtrad– ook zei dat de kans „buitengewoon klein” is dat hij terugkomt, „zeker nu alles naar wens verloopt. Het is dus niet mijn plan.”
Bij de PvdA viel vorige week ook de roep om een sterke leider te horen. PvdA-burgemeester Cohen van Amsterdam zou naar Den Haag moeten komen om zijn partij uit het slop te trekken.
Oud-PvdA-partijstrateeg Jacques Monasch vindt het allemaal maar onzin, het speculeren over personen. Het gaat niet om de poppetjes, zei hij, maar om het verhaal waar een politieke partij voor staat. „Dit is een tijd van duidelijke standpunten. Een partij die geen duidelijke standpunten heeft, legt het af.”
Een peiling van Maurice de Hond van eind vorige week bevestigt zijn stelling. Hij onderzocht vijf bronnen van onvrede onder de PvdA-aanhang. De meeste kritiek geldt het gebrek aan plannen voor de toekomst. Daarna volgen de prestaties van de PvdA in de regering. Pas op de derde en de vijfde plaats gaat het om personen (fractievoorzitter Hamer respectievelijk partijleider Bos).
De moraal van dit verhaal: niet een sterke leider, maar een sterk verhaal is de sleutel tot succes.
KdG
Goed gejat
Wie de gezinspolitiek van de SGP de afgelopen jaren een beetje heeft gevolgd, weet dat de partij regelmatig de slogan ”Een goed gezin is het halve werk” gebruikt. Iemand binnen de partij heeft deze variatie op het gezegde ”Een goed begin in het halve werk” uitgedacht om zo op speelse wijze aandacht te vragen voor gezinsvriendelijke politiek.
In de verkiezingscampagne van 2002 gebruikte Van der Vlies de woorden voor het eerst: „Er is voor het komende kabinet nog heel wat werk. Het gezin moet weer in ere worden hersteld, want een goed gezin is het halve werk. Daarbij hoort geen haantjesgedrag. En kippendrift evenmin.”
Een jaar later, in september bracht de fractie in de Tweede Kamer een nota uit: ”Een goed gezin, het halve werk” met daarin tien actiepunten voor een beter gezinsbeleid. En tijdens het zogeheten smurfendebat tussen de lijsstrekkers van de kleine partijen in de campagne van 2006 zei Van der Vlies het als een geoefend mediastrateeg recht in de camera.
Van der Vlies krabbelde zich vorige week dan ook even spreekwoordelijk achter de oren toen ChristenUnie-Kamerlid Voordewind tijdens een debat over de gezinsnota van minister Rouvoet een fractienotitie presenteerde met dezelfde titel. In de nota doet de ChristenUnie voorstellen om het gezinsbeleid in de komende jaren verder vorm te geven.
Van der Vlies is er de man niet naar om zijn collega de oren te wassen over deze ‘diefstal’. Hij beperkte zich –onder gelach van de collega-Kamerleden– tot de mededeling dat zijn fractie zes jaar geleden al een nota onder deze naam uitbracht.
Als de SGP’er niet zo netjes was geweest, had hij vast geantwoord met een ander gezegde: Beter goed gejat, dan slecht bedacht.
GV
Ziekelijk
Het waren wel heel grote woorden die premier Balkenende vorige week gebruikte tijdens het debat over de begroting van Algemene Zaken. Voorwerp van zijn toorn was de steeds grover vormen aannemende cultuur van het lekken. De minister-president sprak van een „ziekelijke en verachtelijke mentaliteit” die leidt tot „verrotting van het systeem.”
Balkenende weersprak het verwijt dat het kabinet via de zogeheten spindoctors van bewindslieden deze lekcultuur bevordert. Niet voor niets had, aldus de oppositie, de voormalige politiek assistent van de premier, Jack de Vries, de bijnaam ”Jack het Lek”. Maar die redenering is onzinnig, beweerde de premier vorige week. Spinnen is iets anders als lekken. Wie spint, geeft aan bepaalde informatie een voor de eigen minister gunstige draai. Wie documenten lekt, schendt bewust de vertrouwelijkheid.
Balkenende heeft hierin groot gelijk. Hij zou er nog een verschil aan kunnen toevoegen: spinnen staat iedereen vrij, lekken is in bepaalde gevallen verboden. Vandaar dat de rijksrecherche gaat uitzoeken wie er onlangs de notulen van de ministerraad lekte waaruit bleek dat vicepremier Bos zich zorgen maakte over de kwestie van de Hedwigepolder. Als een minister het lek is geweest, kan dat hem of haar een gevangenisstraf opleveren van maximaal zes jaar.
Toch heeft de premier voor een deel ook ongelijk. Als hij eerlijk is, moet hij immers toegeven dat er een groot grijs gebied is tussen spinnen en lekken.
AdJ
Agenda
De Tweede Kamer rondt morgen het debat af over het initiatiefwetsvoorstel van CDA, VVD en ChristenUnie om het kraken van panden te verbieden en strenger te bestraffen. Het grootste deel van de woensdag is gereserveerd om te discussiëren over de Nederlandse inzet voor de klimaattop in Kopenhagen.
Uitspraak van de week
Hype, hype, hoera.”