„Kerk lijdt aan imagoprobleem”
„Verwacht geen grootse concepten of hemelbestormende visioenen, maar wel voorbeelden uit de praktijk”, zei dagvoorzitter A. P. de Boer zaterdag op de conferentie ”Missionaire kansen voor kleine kerken”.
De conferentie, georganiseerd door het missionair steunpunt van de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK), trok zestig deelnemers.Ds. P. Kleingeld, predikant te Maassluis en missionair consulent van de NGK, trok in zijn lezing een vergelijking tussen kerk en circus. „Beide zijn ouderwets, uit de tijd en lijden aan een imagoprobleem. Sommige circussen proberen te overleven door het geven van een supershow met zo’n opgevoerde professionaliteit dat het onaards wordt. Op soortgelijke wijze ontstonden in de Verenigde Staten megakerken met zo’n hoog opgevoerde succesformule dat het kleine kerken bijna een minderwaardigheidsgevoel en besef van ontoereikendheid geeft.”
Volgens ds. Kleingeld is het voor de kerk goed om met het oog op overlevingsstrategieën zich te bezinnen op haar eigenheid. „De kerntaak van de christelijke gemeente is de postmoderne mens het besef te geven dat er aan de overzijde van de horizon een andere wereld bestaat. En over beide werelden regeert een Heerser, die niet zichtbaar is maar toch alles in handen heeft.”
Tijdens de conferentie werden enkele gemeenten als casussen in workshops gebruikt. Ds. J. Jonker leidde jarenlang in Hoorn een missionaire gemeente van de NGK. De predikant worstelde met vragen hoe aansluiting zonder compromissen te vinden bij de moderne mens en hoe God te eren in de kerkdiensten.
Ds. Jonker: „Niet-gelovigen zouden geraakt moeten worden door de merkbare vreugde in God van christenen tijdens de kerkdiensten. Een Amerikaans schrijver zei eens: „Als het Evangelie echt de goede boodschap is, hoe komt het dan dat het niet waarlijk klínkt als het goede nieuws?””
Ds. Jonker moedigde aan om in kerkdiensten gemeenteleden uit te nodigen voor persoonlijke getuigenissen in de kerkdiensten. „Hoewel de preek ook het verstand moet aanspreken, zijn hedendaagse mensen toch vooral geïnteresseerd wat het geloof in de praktijk uitwerkt.”
Ouderling D. Eikelboom sprak over de doorstart van de Ngk van Nijmegen. Thans bezoeken 140 kerkgangers elke zondag de diensten. „Kenmerkend voor de gemeente van Nijmegen is de losse structuur. De opbloei kwam zonder predikant, zonder strakke organisatie en zelfs zonder beamer en zanggroep”, aldus Eikelboom.
Ook een afgevaardigde namens de gereformeerde kerken vrijgemaakt, waaruit de NGK zijn voortgekomen, hield een workshop.