Buitenland

VN slaan alarm over huurlingen in Honduras

GENEVE (ANP/AFP/EFE) – Medewerkers van de Verenigde Naties maken zich zorgen over berichten dat Colombiaanse paramilitairen werkzaam zijn in Honduras. Grootgrondbezitters zouden de paramilitairen hebben ingehuurd voor het beschermen van hun landerijen.

10 October 2009 08:13Gewijzigd op 14 November 2020 08:52
GENEVE – Medewerkers van de Verenigde Naties maken zich zorgen over berichten dat Colombiaanse paramilitairen werkzaam zijn in Honduras. Grootgrondbezitters zouden de paramilitairen hebben ingehuurd voor het beschermen van hun landerijen. Foto EPA
GENEVE – Medewerkers van de Verenigde Naties maken zich zorgen over berichten dat Colombiaanse paramilitairen werkzaam zijn in Honduras. Grootgrondbezitters zouden de paramilitairen hebben ingehuurd voor het beschermen van hun landerijen. Foto EPA

Dat heeft een werkgroep van de VN dit weekeinde gemeld. De huurlingen zouden naar Honduras zijn gekomen na het afzetten van de Hondurese president Manuel Zelaya eind juni. Sindsdien is de situatie in het Midden–Amerikaanse land gespannen.De VN–werkgroep voor huurlingen heeft vernomen dat circa veertig leden van de rechtse paramilitaire groep AUC (Verenigde Zelfverdedigingsstrijdkrachten van Colombia) in Honduras actief zijn. Andere bronnen stelden dat circa honderdtwintig huurlingen uit verschillende landen in Honduras steun geven aan de regering van de interim–president Roberto Micheletti, die na het afzetten van Zelaya aan de macht is gekomen.

De VN–werkgroep heeft de Hondurese interim–regering opgeroepen maatregelen te nemen om te voorkomen dat huurlingen het land binnenkomen. Micheletti ontkende vrijdag echter dat paramilitairen uit andere landen worden binnengehaald voor het beschermen van grootgrondbezitters.„De regering heeft niemand in dienst genomen voor het toebrengen van schade aan andere Hondurezen", aldus Micheletti op een persconferentie.

Zelaya werd op 28 juni door het leger het land uitgezet. De militairen handelden naar eigen zeggen op bevel van het hooggerechtshof, dat vond dat Zelaya zijn boekje te buiten was gegaan bij het najagen van een omstreden referendum.

Zelaya keerde echter enkele weken geleden heimelijk terug naar het Midden–Amerikaanse land. Hij zocht zijn toevlucht in de Braziliaanse ambassade. Onderhandelingen over het beëindigen van de crisis zijn woensdag begonnen, maar hebben nog geen resultaat gehad.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer