Economie

India investeert in zonne-energie

De Indiase regering legt de laatste hand aan een gedetailleerd plan om tegen 2020 zonnepanelen en andere fotovoltaïsche installaties met een totaal vermogen van 20.000 megawatt in gebruik te nemen.

IPS
9 October 2009 23:18Gewijzigd op 14 November 2020 08:52

Tegen 2050 moet dat cijfer oplopen tot 200.000 megawatt. Dat zou van India de wereldleider voor die hernieuwbare energiebron maken. De komende dertig jaar wil India 12 tot 15 miljard euro investeren in zijn ”solar mission”.Het plan, waarvan voorlopige ontwerpen al eerder circuleerden, zal volgens de Indiase nieuwssite DNA bekendgemaakt worden op 14 november. India kan er dan mee uitpakken op de internationale klimaatconferentie van begin december in Kopenhagen.

De doelstellingen zijn ambitieus. Tot nu toe behoort India niet bepaald tot de koplopers op dit gebied. India rekent erop dat de massale investeringen in onderzoek en productie de kosten van zonnestroom tegen 2030 vergelijkbaar zullen maken met de kosten van elektriciteit uit conventionele centrales. De productie en installatie van zonnepanelen zou 100.000 arbeidsplaatsen scheppen.

Volgens een ontwerpversie van het plan moeten tegen 2020 20 miljoen gezinnen in India over verlichting beschikken die op zonnestroom werkt. Microleningen moeten hen helpen de aanschaf daarvan te financieren. Bestaande thermische centrales zullen ten minste 5 procent van hun productie uit zonne-energie moeten halen. Op alle openbare gebouwen moeten zonnepanelen komen.

Om forse investeringen mogelijk te maken, wil de Indiase regering een speciaal fonds opzetten. De overheid zorgt voor een startkapitaal van 750 miljoen euro, en het fonds zal verder worden aangevuld met belastingen op het gebruik van fossiele brandstoffen.

Critici oordelen dat de Indiase regering haar wensen voor werkelijkheid aanneemt. „In elf jaar tijd stijgen van 5 megawatt tot 20.000 megawatt klinkt als sciencefiction”, kreeg een auteur van het wetenschappelijk tijdschrift Nature te horen van Manu Sharma, een medewerker van het Centre for Social Markets, een ngo in New Delhi.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer