„Obama richt pijlen op al-Qaida”
De Amerikaanse president Barack Obama lijkt het te accepteren als de taliban in de toekomst betrokken raken in de Afghaanse politiek en wil alleen meer troepen naar Afghanistan sturen om de dreiging van al-Qaida in te dammen.
Dat heeft een naaste medewerker van de president gezegd. Obama voerde donderdag overleg met vicepresident Joe Biden en minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton over de strategie voor Afghanistan.Door zich meer te gaan richten op al-Qaida lijkt het erop dat Obama geen gevolg geeft aan de oproep van de hoogste Amerikaanse commandant in Afghanistan, generaal Stanley McChrystal, om duizenden extra troepen naar het land te sturen.
Obama wil niet dat de taliban weer aan de macht komen, maar er zal alleen strijd geleverd worden als de taliban de controle in de centrale regering proberen over te nemen, een opgave waar de groepering momenteel niet tegen opgewassen is.
De omslag in strategie komt als gevolg van het besef dat de taliban te zeer in de Afghaanse cultuur zitten ingeweven om ooit definitief te worden verslagen. Daarmee rekening houdend zou het acceptabel zijn als leden van de taliban politieke rollen op zich nemen, mits ze zich distantiëren van geweld. Zelfs het afstaan van enkele provincies aan de taliban lijkt de Amerikaanse regering te willen overwegen.
Er wordt door de regering een duidelijk onderscheid gemaakt tussen al-Qaida en de taliban. Al-Qaida wordt gezien als de echte vijand. Momenteel bevinden zich rond de honderd strijders van de terreurgroep in Afghanistan. Toch is de strijd in dat land gericht tegen de taliban, die als gevaarlijk worden beschouwd, maar ook als een inheemse groepering die vecht met regionale en territoriale doelen voor ogen. Gedacht wordt dat de meerderheid van de taliban geen banden onderhoudt met al-Qaida. De weinigen die dat wel doen, doen dat niet zozeer uit ideologische maar meer uit tactische overwegingen.
De taliban hebben ondertussen de verantwoordelijkheid opgeëist voor de bomaanslag in Kabul die gisteren zeker zeventien mensen het leven kostte. Het doelwit in de Afghaanse hoofdstad was de ambassade van India.
Ten minste 83 mensen raakten gewond. De slachtoffers zijn zowel agenten als burgers. Gebouwen in de omgeving werden beschadigd. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat in dezelfde zwaar beveiligde diplomatieke buurt in Kabul gevestigd is, ging het om een zelfmoordaanslag met een auto.
De ambassade was in juli vorig jaar ook al het doelwit van een aanslag. Toen kwamen bijna zestig mensen om het leven bij de dodelijkste aanslag in Kabul tot nu toe. De taliban zijn zeer gebeten op India, omdat dat land de wederopbouw van Afghanistan krachtig steunt.