Economie

Van kaasmakerszoon tot geplaagd bankier

De wortels van Dirk Scheringa Beheer Bank ofwel DSB Bank gaan terug tot 1975 toen de naamgever, Dirk Scheringa, belastingadvieskantoor Frisia oprichtte. Ruim dertig jaar later is hij ook eigenaar van een voetbalclub en een naar hem vernoemd museum.

Redactie economie
9 October 2009 11:30Gewijzigd op 14 November 2020 08:51
AMSTERDAM - Dirk Scheringa. Foto ANP
AMSTERDAM - Dirk Scheringa. Foto ANP

Scheringa, geboren in 1950 in het Groningse Grijpskerk als zoon van een kaasmaker, is in zijn woonplaats Spanbroek 35 jaar geleden als wachtmeester van de rijkspolitie getuige van een zwaar auto-ongeluk van een gezin met twee kinderen.De vader en de moeder komen om. „Die avond heb ik een flinke borrel genomen. Daarna zei ik tegen mijn vrouw: Nu ga ik voor mezelf beginnen. Ik ga gewoon belastingformulieren invullen voor weinig, en een bedrijfje beginnen”, aldus Scheringa in een interview in 2007. De politieman neemt ontslag en richt met zijn vrouw Baukje het financieel advieskantoor Frisia op.

Het bedrijf groeit als kool en krijgt in 2005 een bankvergunning. De bank uit Wognum telt nu een dertigtal vestigingen, ruim 2000 medewerkers en is ook actief in België, Duitsland en Slovenië.

De DSB Bank richt zich op spaarproducten, terwijl DSB Direct met merknamen als Becam, Postkrediet, Lenen.nl en Frisia Financieringen kredietproducten aan de man brengt.

Scheringa, vader van twee zonen, had in 2008 volgens zakenblad Quote een geschat vermogen van 285 miljoen euro. De bankier, fervent schaatser en voetballer, stopt zijn vermogen onder meer in sport en kunst. Hij is sinds 1993 eigenaar van de Alkmaarse voetbalclub AZ en DSB Bank sponsort twee schaatsploegen. Hij is daarnaast oprichter van het Scheringa Museum voor Realisme.

De laatste jaren neemt de kritiek toe op Scheringa’s reclamespotjes waarbij consumenten worden opgeroepen geld te lenen.

Ze krijgen zowel in 2003 als in 2004 de Loden Leeuw, een Nederlandse televisieprijs voor de meest irritante reclamespot. Toenmalig minister Zalm van Financiën noemt de spotjes in 2005 „misleidend.” Een paar jaar later haalt Scheringa hem binnen als financieel topman van de bank.

„Het binnenhalen van Zalm was enorm goed. Ik heb wel honderd mailtjes gehad, zo van: meesterzet!”, aldus Scheringa in het interview.

De kritiek houdt aan; DSB zou op een veel te agressieve manier leningen en koopsompolisssen met torenhoge provisies aan de man brengen.

In een interview met Trouw in april zegt Scheringa daarover dat er „een bepaalde beeldvorming is ontstaan die niet juist is.” Scheringa: „Ik ben geen keiharde zakenman. Ik ben eerlijk en sociaal meedenkend, maar wel duidelijk. Als we leningen verkopen, willen we wel zeker weten dat mensen die kunnen terugbetalen.”

Enkele maanden later biedt Scheringa publiekelijk zijn „oprechte excuses” aan. Ex-medewerkers van de bank hebben anoniem een boekje opengedaan over de verkooppraktijken binnen DSB tegenover tv-programma NOVA. „Duidelijk niet in de haak en onacceptabel”, zegt minister Bos van Financiën in de Tweede Kamer.

Dan gaat het snel. Pieter Lakeman van de Stichting Hypo-theekleed roept gedupeerde klanten op hun geld bij de bank weg te halen. De site van de bank slaat op tilt en dagenlang kunnen klanten maar moeizaam bij hun rekeningen.

Met de dreiging van massaclaims staat Scheringa misschien wel voor de grootste uitdaging in zijn leven. „Op dit moment is voor mij het allerbelangrijkste dat ik de vertrouwensrelatie met mijn klanten herstel.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer