Rotterdam akkoord met mosquito
De gemeenteraad van Rotterdam heeft donderdag de 37 mosquito’s die zijn ingezet om overlast van jongeren tegen te gaan in de algemene plaatselijke verordening (apv) opgenomen.
Daarmee heeft het apparaat, dat met hoge tonen overlast gevende jongeren moet verjagen, een juridische status gekregen. Een meerderheid van de gemeenteraad toonde zich ingenomen met het besluit.De SP vindt de inzet van het apparaat echter stigmatiserend en discriminerend. De socialistische fractie wil er zo snel mogelijk van af. „Het jongerenbeleid moet de mosquito overbodig maken”, aldus fractievoorzitter Th. Coskun.
Volgens hem vindt minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken mosquito’s ook „ondingen”, maar ze wil het piepapparaat niet wettelijk verbieden. Gemeenten die de apparaten willen inzetten, moeten het volgens haar maar zelf regelen.
Ook de PvdA is geen voorstander van de inzet van de mosquito. De sociaaldemocraten vinden dat er naar de bevolking een slecht signaal uitgaat door gebruik te maken van een dergelijk middel.Burgemeester Aboutaleb zegde toe dat de 37 mosquito’s zes maanden blijven hangen. „Tenzij de omstandigheden duidelijk maken dat ze langer moeten blijven.” Hij beloofde de mosquito weg te halen op plaatsen waar omwonenden aangeven er last van te hebben.
Voor het CDA moet de mosquito pas worden ingezet als alle andere maatregelen tegen overlastgevende jongeren falen.
D66 noemde het inzetten van de mosquito een brevet van onvermogen. Er zijn volgens fractievoorzitter Belhaj genoeg andere middelen om overlast te bestrijden. „Niet alles wat mag moet ook”, vulde CU/SGP-fractievoorzitter R. Oosterhoff aan. „Zelfs de Europese Commissie vindt het apparaat onaanvaardbaar.”
Een onderzoek van TNO en het Leids Universitair Medisch Centrum heeft uitgewezen dat de inzet van de mosquito bij normaal gebruik geen gezondheidsrisico’s oplevert. De gemeenten die gebruikmaken van de mosquito zijn positief over het effect van het apparaat. Ze rapporteren vermindering van de overlast.