„Crisis stelt Aziaten in het gelijk”
BREUKELEN (ANP) – De financiële crisis en de recessie tonen aan dat de Aziatische landen beter in staat zijn een kapitalistische economie te organiseren dan de westerse landen. Het westen moet accepteren dat de wereld niet om hem draait en Europa kan op het wereldtoneel een hoofdrol claimen door zich hard te maken voor vrije handel.
De uitspraken zijn van de intellectueel Kishore Mahbubani, woensdag in een interview met het ANP. Toen alle westerse landen in een recessie kwamen was de verwachting dat de Aziatische landen onvermijdelijk zouden volgen. „En toch, in de grootste recessie in zeventig jaar, groeit China 8 procent, groeit India 6 procent en groeit Indonesië 4 procent".De Singaporees en oud–diplomaat bij de Verenigde Naties is in Nederland om onder meer een seminar aan de Universiteit Nyenrode bij te wonen over globalisering. Mahbubani staat bekend als een fervent aanhanger van de gedachte dat de Aziatische landen het wereldtoneel in de toekomst zullen domineren en schreef daarover het boek The New Asian Hemisphere: The Irresistible Shift of Global Power to the East.
Zo zijn volgens Mahbubani de stimuleringsplannen van vooral de Chinese overheid superieur aan die van westerse overheden. „Het Chinese stimuleringsplan is ontwikkeld om de economie als geheel te helpen. In de VS ging er geld naar specifieke belangengroepen en de eigen districten van de congresleden. Het land dat laat zien het best in staat te zijn een kapitalistische economie te besturen, is China".
Mahbubani is van mening dat het bewustzijn moet indalen dat de westerse landen niet meer het centrum van de wereld vormen. „Het Westen moet een Copernicaanse omslag maken", verwijzend naar de vijftiende–eeuwse astronoom Nicolaas Copernicus. Hij kwam als eerste met de theorie dat de zon niet om de aarde draaide, een wetenschappelijke revolutie in die tijd.
Voor Europa had Mahbubani een duidelijke boodschap. Als het continent een leidende rol wil spelen op het wereldtoneel, moet het zich inspannen om de vrijhandelsronde van Doha vlot te trekken. Deze onderhandelingen over de afbouw van handelsregels begonnen begin deze eeuw, maar hebben tot nu toe geen resultaat opgeleverd.
„Een manier om het vertrouwen in de economie te herstellen, is het tot leven wekken van de Doha–ronde. Dit is een historisch moment dat Europa’s rol als een speler op het wereldtoneel zal testen".