Economie

Overheidsgarantie voor lening US Airways

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij US Airways krijgt een kredietgarantie van de overheid voor 900 miljoen dollar (837 miljoen euro) van de één miljard dollar (930 miljoen euro) die de maatschappij op de commerciële markt wil lenen.

Van onze correspondent
12 February 2003 10:23Gewijzigd op 14 November 2020 00:07

Dit maakte de zogeheten Air Transportation Stabilization Board (ATSB) dinsdag bekend.

Het was overigens de tweede keer dat US Airways de toezegging voor een kredietgarantie kreeg. De eerste keer was in juli vorig jaar, maar in augustus vroeg de maatschappij om uitstel van betaling. Dat veranderde het hele beeld, omdat uitstel van betaling in de VS alleen verleend wordt als daaraan een bedrijfsreorganisatie of sanering verbonden is. US Airways heeft hiertoe plannen voorgelegd aan de faillissementsrechter, waarna opnieuw om een overheidsgarantie voor een commerciële lening werd gevraagd.

De ATSB stelt wel voorwaarden aan de garantie. Een van de zwaarste eisen is de vervanging van een pensioenplan voor de piloten van de maatschappij. Verder wordt de garantie weer ingetrokken als de financiële situatie van US Airways beduidend verslechtert of als de mogelijkheid om de lening terug te betalen anderszins „wordt ondermijnd.”

„Met deze voorwaarden kunnen we uit de voeten en kunnen we de belangrijkste problemen van US Airways aanpakken”, aldus David Bonner, topman van Retirement Systems of Alabama, de belangrijkste aandeelhouder van de luchtvaartmaatschappij.

KLM-partner Northwest Airlines heeft gesprekken aangekondigd met het personeel over drastische bezuinigingen. In een bericht aan alle 44.000 personeelsleden zegt de directie van de maatschappij dat alle andere mogelijkheden om te bezuinigen zijn uitgeput.

Northwest heeft de bedrijfskosten in de afgelopen twee jaar met 1,2 miljard dollar teruggeschroefd, maar desondanks boekte het in dezelfde periode nog een verlies van iets meer dan 1,2 miljard dollar. De vakbonden hebben zich bereid verklaard om te praten over een „herstructurering” van de salarissen. Andere maatschappijen zoals US Airways, United Airlines en American Airlines onderhandelen al met hun personeel over verlaging van de salarissen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer