„Crisiswet mag wel langer duren”
DEN HAAG (ANP) – De crisis– en herstelwet moet in 2014 niet stoppen, maar voortgezet worden. „We moeten dan evalueren hoe we moeten doorgaan", zei Brinkman, voorzitter van brancheorganisatie Bouwend Nederland dinsdag in de Tweede Kamer.
De Kamer behandelt de komende tijd de wet die het kabinet op Prinsjesdag indiende om de recessie te bestrijden en die voor meer werkgelegenheid moet zorgen. De wet moet op 1 januari 2010 ingaan. Concreet gaat het om de versnelde uitvoering van zestig bouwprojecten, van wegen, woningen, sluizen tot windmolenparken en kustbeschermingswerken. De commissie Verkeer en Waterstaat heeft het voortouw. Zij houdt twee dagen hoorzittingen om zich voor te bereiden.Brinkman werd geflankeerd door de voormannen van andere belangenorganisaties als VNO–NCW, ANWB, LTO Nederland en TLN/EVO/KNV. Voorzitter Alexander Rinnooy Kan van de Sociaal Economische Raad (SER) beet het spits af. De sprekers waren overwegend positief over de wet. Zo is Brinkman optimistisch over de te verwachten werkgelegenheid. „Een woning is twee arbeidsplaatsen”.
Voor de projecten gelden tijdelijke maatregelen die in 2014 vervallen, onder andere voor beroepsprocedures en milieurapportages. Er werden wat dat betreft enige verbeteringen van de wet geopperd. Zo wil de werkgeversorganisatie VNO–NCW dat een gang naar de rechter voorbehouden blijft aan partijen die direct belang bij projecten hebben.
De Nijmeegse hoogleraar Henk Meurs was juist zeer kritisch. Voor hem is de vraag of de wet tot meer werkgelegenheid en tot welvaartstijging zal leiden. „Het is mij onduidelijk op welke gronden de 58 projecten zijn gekozen”. Meurs zei te vrezen voor prijsopdrijving door het aanbod van spoedwegprojecten.
Natuur– en milieuorganisaties kraakten de wet. Stichting Natuur en Mileu laakte het niet meer verplicht stellen van een advies van de commissie voor de milieu–effectrapportage (MER). Volgens directeur Jan Jaap de Graeff van Natuurmonumenten is het wetsvoorstel „contraproductief”. „In plaats van sneller en beter zal het ertoe leiden dat het allemaal langzamer gaat en slechter wordt”.
Milieudefensie noemde de wet overbodig en ongewenst. Volgens Kees de Pater van Vogelbescherming Nederland bestaat de kans dat schade wordt aangebracht aan de natuur „die met extra kosten moet worden hersteld”.