Binnenland

Nederland helpt China met berechting Chinese

AMSTERDAM (ANP) – Hoewel China volgens Nederland bij lange na niet voldoet aan eerlijke strafvervolging en zich schuldig maakt aan foltering, werkt justitie in Nederland wel mee aan een strafzaak van de volksrepubliek tegen een Chinese die hier woont. De nationale recherche deed in april een inval bij Xiu Zhu Y.

6 October 2009 16:57Gewijzigd op 14 November 2020 08:50

Justitie wil de in beslag genomen spullen overdragen aan de Chinese autoriteiten. Zelfs de mogelijkheid dat de vrouw wordt uitgeleverd aan China, sluit justitie niet uit, zei haar advocaat Victor Koppe dinsdag. De raadsman heeft de officier van justitie concreet gevraagd of hij de uitlevering van zijn cliënt kon uitsluiten. Daar wilde de aanklager niet op ingaan, aldus Koppe.De Immigratie– en Naturalisatiedienst (IND) heeft Y. al als ongewenst vreemdeling verklaard, maar wel gezegd dat uitzetting wat deze dienst betreft niet aan de orde is, omdat ze dan het risico op foltering loopt. De vrouw wordt in haar geboorteland verdacht van corruptie. Maar die beschuldigingen worden alleen maar gedaan uit politieke motieven, benadrukt Koppe.

Zijn cliënte is het slachtoffer van politieke belangen, omdat zij een aantal zeer machtige en invloedrijke partijleiders de voet heeft dwars gezet, legt hij uit. „Zij heeft namelijk niet toegestaan dat deze mensen bepaalde grond konden kopen. De aanklachten van corruptie zijn het directe gevolg daarvan".

Tot overmaat van ramp werkt Nederland nog aan die strafzaak mee, concludeert Koppe met grote verbijstering. Dat terwijl volgens hem het toch bekend is dat de Chinese autoriteiten beschuldigingen van corruptie regelmatig gebruiken om politieke tegenstanders te verzwakken.

De raadsman eist woensdag in een kort geding bij de rechtbank in Den Haag dat de Nederlandse autoriteiten de bij Y. in beslag genomen goederen niet aan China mogen overdragen. Koppe: „De strafrechtpleging in China kenmerkt zich door een volledig gebrek aan respect voor de fundamentele mensenrechten van de burger. Verdachten van strafbare feiten kunnen op geen enkele wijze aanspraak maken op een eerlijk proces. Zeker niet wanneer de beschuldigingen tegen de verdachte zijn ingegeven door politieke overwegingen".

De advocaat wijst er fijntjes op dat de Nederlandse autoriteiten dit zelf onderkennen. Dat staat namelijk in het algemeen ambtsbericht over China van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het ministerie van Justitie zegt niet te kunnen reageren, omdat het hier een individuele zaak betreft.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer