Economie

Dioxine een van de giftigste stoffen

Dioxine wordt gezien als een van de giftigste stoffen die door de mensheid worden gemaakt. Een lage concentratie van de stof kan al kankerverwekkend zijn bij mensen. De stof breekt maar zeer langzaam af in het menselijk lichaam en beïnvloedt het erfelijk materiaal.

ANP
12 February 2003 09:05Gewijzigd op 14 November 2020 00:07

Ook kan de stof chlooracne, neurologische aandoeningen en schildklier- en leverproblemen veroorzaken. Dioxine is een verzamelnaam voor honderden stoffen met een verwante chemische structuur. De stof kan in menselijk voedsel terechtkomen via de neerslag op weilanden afkomstig van vuilverbrandingsovens of via veevoeder dat aan de dieren wordt gevoerd. Via melk, vlees en eieren komt het dan weer bij de mens. De stof hoopt zich op in het lichaam. Ook bij de verbranding van brandstoffen als hout, olie of kolen kan dioxine vrijkomen en schade toebrengen.

Dioxine dankt zijn slechte naam in eerste instantie aan de gebeurtenissen in het Italiaanse dorp Seveso. In de chemische fabriek Icmesa deed zich een explosie voor waarbij dioxine vrijkwam. De giftige stof verspreidde zich over een gebied waar ongeveer 36.000 mensen woonden. Jaren later troffen wetenschappers forse concentraties dioxine aan bij de toenmalige inwoners van het gebied.

In 1999 sleepte België Nederland mee in een grootschalig dioxineschandaal. Hierbij raakte in België veevoer besmet met een te hoge concentratie van de kankerverwekkende stof. De Europese Commissie verbood de uitvoer van vleesproducten en zuivel vanuit België, maar verschillende landen weigerden ook vlees- en zuivelproducten uit Nederland. Winkeliers haalden honderden besmette artikelen uit de schappen van hun winkels.

Ook op kleinere schaal deden zich in het verleden problemen voor met dioxine. Zo bleek in 1989 dat de melk uit het Lickebaert-gebied bij Vlaardingen een te hoge concentratie dioxine bevatte. Boeren dienden melk en schapenvlees te vernietigen. De bron van de vergiftiging was destijds de Afvalverwerking Rijnmond. Ook elders zorgden afvalverwerkingsinstallaties voor problemen.

In 2000 waarschuwde het kabinet voor het eten van paling uit grote rivieren. De vissen zouden te veel dioxine bevatten.

Dat de stof voor lange tijd veel schade kan aanrichten blijkt uit het feit dat in Vietnam, waar tijdens de oorlog met de Verenigde Staten een ontbladeringsmiddel met dioxine werd gebruikt (Agent Orange), het milieu nog steeds lijdt. De voedselketen is aangetast, evenals de gezondheid van mensen en dieren. Vietnamese wetenschappers stellen dat de dioxine heeft gezorgd voor kanker, hersenbeschadigingen en misvormingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer