Minder inwoners, meer huishoudens
DEN HAAG (ANP) – Hoewel in delen van Nederland het aantal inwoners daalt, neemt het aantal huishoudens juist toe. Tussen 1997 en 2007 kromp in 95 gemeenten de bevolking. In slechts twaalf gemeenten daalde in die periode het aantal huishoudens. Tot 2025 zal de hoeveelheid huishoudens met 11 procent veel sterker stijgen dan de groei van bevolking (3 procent).
Dat staat in het rapport ’Van groei naar krimp: een demografische omslag in beeld’ van Werkverband Periodieke Rapportage Bevolkingsvraagstukken (WPRB). Het WPRB doet elke drie jaar verslag over recente demografische ontwikkelingen en de maatschappelijke vraagstukken die daarmee samenhangen. Het CBS en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) zijn in het werkverband vertegenwoordigd. Zij brachten dinsdag hun bevolkingsprognose uit.De reden voor de groei van het aantal huishoudens is dat veel mensen voor kortere tijd (jongeren) of langere tijd (ouderen) alleen gaan wonen. Deskundigen noemen dit verschijnsel huishoudverdunning: meer maar kleinere huishoudens.
In Zuid–Limburg en het noordoosten van Groningen zullen de komende vijftien jaar juist minder huishoudens zijn. Dat ligt aan het relatief grote aantal ouderen dat er woont en hun toekomstige sterfte en aan het vertrek van jongeren naar andere delen van het land. Volgens het rapport van het WPRB is die situatie uniek, want tot dusver bleef het aantal huishoudens min of meer stabiel bij een krimpende bevolking.
De leegloop van regio’s als het noordoosten van Groningen, Zeeuws–Vlaanderen en Zuid–Limburg heeft gevolgen voor de woningmarkt. Positief zijn kortere wachttijden voor een huurwoning en lage prijzen voor koopwoningen. Negatief zijn leegstand en woningoverschot. Wel zou in sommige aantrekkelijke gebieden zoals langs de kust of op het platteland het gebruik van een tweede woning kunnen toenemen. Dat gebeurt ook in Frankrijk waar het platteland leegloopt, maar waar steeds meer mensen een tweede woning hebben.
De bevolkingskrimp in Nederland staat hoog op de agenda van minister Van der Laan (VROM). Het kabinet komt in november met het Actieplan Bewonersdaling. Daarin worden voorstellen gedaan om de gevolgen van de krimp te lijf te gaan. Vorig jaar al is het Topteam Krimp in het leven geroepen, dat bestaat uit Dijkstal (oud–minister van Binnenlandse Zaken) en Jan Mans (oud–burgemeester van Enschede). Het topteam is gevraagd advies uit te brengen over de regio Parkstad Limburg.