Tweede Kamer eens met bemiddeling echtscheiding
Minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin krijgt steun vanuit de Tweede Kamer voor zijn plan om ouders die willen scheiden, bemiddelingshulp aan te bieden.
Dat bleek maandag tijdens een overleg in de Tweede Kamer over de gezinsnota van de minister. CDA, ChristenUnie en SGP zijn warm voorstander van de conflictbemiddeling. De PvdA zal er zich niet tegen verzetten. De hulp is niet verplicht, maar als ouders het wensen, kunnen ze deze krijgen.Volgens de bewindsman heeft zijn nota „een trendbreuk” in het denken tot stand gebracht, met name als het gaat om echtscheidingen. Tot nu toe dacht de overheid vooral vanuit het belang van het individu, terwijl nu de belangen van het kind centraal staan. Rouvoet erkende wel dat de rol van de overheid bij het voorkomen van scheidingen beperkt is.
Een uitgebreid debat over echtscheiding ontstond er gisteren overigens niet. Dat kwam omdat Rouvoet gisteren een aparte notitie over echtscheidingen toezegde. De bewindsman zal die begin volgend jaar naar de Kamer sturen, waarna er een Kamerdebat komt.
In de nota zal de bewindsman onder meer ingaan op de omgangsregeling en omgangshuizen voor ouders en kinderen ná een scheiding. Een Kamermeerderheid van PvdA, VVD en SP vindt dat de minister daar in zijn gezinsnota te weinig aandacht voor heeft.
Op verzoek van SP en SGP gaat de bewindsman in de nota ook in op de financiële positie van gezinnen. Deze fracties vinden het onjuist dat eenverdieners met een gezin soms tientallen procenten meer belasting moeten betalen dan tweeverdieners met eenzelfde salaris.
Rouvoet wilde gisteren niet inhoudelijk op de kwestie ingaan, omdat staatssecretaris De Jager hierover vorige week schriftelijke vragen heeft beantwoord en SP en SGP al hebben aangekondigd dat ze hierover binnenkort vervolgvragen gaan stellen.
De Kamer staat positief tegenover de introductie van eigenkrachtconferenties. Dat zijn bijeenkomsten van familieleden en andere betrokkenen rondom een probleemgezin. Tijdens zo’n bijeenkomst bekijken de betrokkenen wat zij kunnen doen om het gezin te helpen. Daardoor is er minder professionele hulp nodig. In het buitenland zijn met dergelijke conferenties goede resultaten bereikt.
Rouvoet wijst pedagogische tikken door opvoeders af. PvdA-Kamerlid Bouchibti was verontrust door uitspraken van een predikant en een imam dat het slaan van kinderen een goede zaak is. „Geweld hoort niet thuis in de opvoeding”, aldus het Kamerlid.
ChristenUnie-Kamerlid Voordewind vindt dat kinderen van een alleenstaande moeder gemakkelijker te weten moeten komen wie hun vader is. Jongens die hun vader niet kennen, komen volgens Voordewind –die vertelde dat zijn ouders ook zijn gescheiden– tekort in hun emotionele ontwikkeling.
Minister Rouvoet erkende dat het belangrijk is dat vaders hun verantwoordelijkheid bij de opvoeding nemen. Maar het is volgens hem nogal lastig om dit bij wet te regelen.
Voordewind wees erop dat andere landen hiervoor ook oplossingen hebben. In het uiterste geval kan de overheid DNA-tests verplichten.