Vijfjarige publiekscampagne over strijd tegen het water
Nederlanders moeten zich meer bewust worden van het water. Door klimaatveranderingen heeft Nederland steeds vaker te maken met wateroverlast. Dit is de boodschap van de vijf jaar lang durende publiekscampagne ’Nederland leeft met water’, waarvoor staatssecretaris Schultz van Haegen (Waterstaat) dinsdag het startsein gaf.
De campagne is een initiatief van het ministerie van Verkeer en Waterstaat in samenwerking met alle waterbeheerders, waaronder provincies, gemeenten en waterschappen. De komende vijf jaar zullen de Nederlandse burgers worden geïnformeerd over het belang van water via televisie- en radiospotjes, posters in bushokjes, advertenties en internet.
Meteoroloog Peter Timofeeff vormt het gezicht van de campagne. Hij probeert in televisie- en radiospotjes het publiek te overtuigen dat er meer ruimte moet komen voor water. Zo zien televisiekijkers Timofeeff in zijn nette pak in bad zitten, terwijl het bad en de vloer vervolgens overstromen. Hij heeft als boodschap dat we het water meer ruimte moeten geven.
Het doel van de publiekscampagne is om de waterproblematiek onder de aandacht te brengen van de Nederlandse burgers. Zo hebben sommige mensen in korte tijd hun huis al een aantal maal zien onderlopen. Met de herdenking van de watersnoodramp van 1953 nog vers in het geheugen, is het de bedoeling om mensen te laten inzien dat maatregelen noodzakelijk zijn voor controle over het water.
Om de maatregelen te kunnen financieren zal een verhoging van de waterschapsbelasting noodzakelijk zijn om de burgers veiligheid tegen het water te kunnen garanderen, denkt voorzitter J. de Graeff van de Unie van Waterschappen.
Volgens cijfers van het KNMI moeten we tussen nu en 2050 rekening houden met een temperatuurstijging van een halve tot 2 graden. Behalve meer regen heeft het ook meer smelt- en regenwater vanuit onze buurlanden tot gevolg. Op langere termijn zal de zeespiegel stijgen en de Nederlandse bodem dalen, zodat de kust goed beveiligd zal moeten worden tegen de zee.