Nigeria en Zuid-Afrika in de bres voor Mugabe
Nigeria en Zuid-Afrika willen sancties van de Gemenebest tegen Zimbabwe niet verlengen. Beide landen zitten in de commissie van drie staten die over de sancties gaat.
De voorzitter is de Australische premier John Howard. Hij is maandag op de hoogte gesteld van het besluit van de twee invloedrijke Afrikaanse landen. Howard was onaangenaam verrast. Een bijeenkomst over de verlenging van de sancties die komende maand stond gepland, lijkt nu overbodig.
De Gemenebest is een los verband van 54 landen waarvan de meesten ooit onderdeel uitmaakten van het Britse Rijk. Het lidmaatschap van Zimbabwe werd vorig jaar in maart voor een jaar ingetrokken wegens de politieke repressie en de zeer omstreden verkiezingen in dat land. De Zimbabwaanse president Robert Mugabe handhaaft zijn volgens waarnemers desastreuze regime door de oppositie de mond te snoeren.
De Nigeriaanse president Obasanjo heeft afgelopen week in Zuid-Afrika en Zimbabwe zijn ambtgenoten Mbeki en Mugabe gesproken. Hij is tot de conclusie gekomen dat het beter is Zimbabwe weer binnen te halen. Obasanjo kreeg de steun van de Zuid-Afrikaan Mbeki, maar die wil zelf liever niet als initiatiefnemer te boek staan.
Howard ontmoet woensdag de Britse premier Blair in Londen. De Britse regering is een van de felste tegenstanders van Mugabe’s bewind. Londen wil de sancties nog een jaar verlengen. De Europese Unie heeft naar aanleiding van de verkiezingen die Mugabe’s greep op het land bevestigde, sancties tegen prominente gezagsdragers in Zimbabwe ingesteld en hun tegoeden in de EU bevroren.