Wereldcrisis had geen invloed op ramadan
De wereldcrisis heeft volgens de islampubliciste S. Abdus Sattar geen invloed gehad op de beleving van de ramadan. Ook anderen uit de Nederlandse moslimgemeenschap bevestigen die indruk. Afgelopen weekeinde eindigde de vastenmaand voor moslims met het suikerfeest.
„Natuurlijk zijn de moslims erg bezig met de situatie in de wereld. Maar als religieuze beleving wordt de ramadan daar niet echt anders van”, aldus Abdus Sattar. Dat de islam, onder meer door de daders, in verband is gebracht met de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten, heeft volgens haar consequenties voor de goede naam van de islam. „Ook wordt de sfeer steeds grimmiger.”
Maar in de ramadan ben je als moslim erg bezig je alleen op Allah te richten, zegt de publiciste. „Verder worden tijdens de ramadan meer dan anders de sociale contacten onderhouden. Je nodigt mensen uit, eet gezamenlijk of deelt het eten met alleenstaanden of ouderen. Bovendien hebben moslims tijdens de ramadan een ander regime doordat ze overdag niet eten, drinken en roken. Ze staan al voor het eerste ochtendgloren op om alvast iets te eten. Ze verschuiven de hoofdmaaltijd tot na zonsondergang. Daardoor ben je er steeds mee bezig, zegt Abdus Sattar. „Als zodanig is het ook een afleiding van het wereldgebeuren. Het zou best kunnen dat na de ramadan de mensen zich weer meer op het nieuws richten.”
Door de technologische ontwikkelingen is de mens in staat het nieuws op de voet te volgen. Als je niet oppast, zegt Abdus Sattar, kom je aan niets anders toe. „Dan geeft het bezighouden met het gedenken van Allah meer rust en is dat ook zinvoller”.
Goed mens
„Uiteindelijk”, zegt de publiciste, „is alles in de hand van Allah. Wat je zelf onder controle hebt, moet je zo goed mogelijk doen. Wat je niet zelf onder controle hebt, kun je toch niet anders dan in Allahs hand leggen.” Ze voegt eraan toe: „Je bent pas een goed moslim als je eerst een goed mens bent.”