Economie

Bos: Kans op terugval blijft reëel

De kans dat de wereldeconomie na het aanvankelijke herstel terugvalt in een recessie is nog altijd reëel. IMF-vergadering over economische orde na crisis

Redactie economie
5 October 2009 10:27Gewijzigd op 14 November 2020 08:49
ISTANBUL – De kans dat de wereldeconomie na het aanvankelijke herstel terugvalt in een recessie is nog altijd reëel. IMF-vergadering over economische orde na crisis. Foto ANP
ISTANBUL – De kans dat de wereldeconomie na het aanvankelijke herstel terugvalt in een recessie is nog altijd reëel. IMF-vergadering over economische orde na crisis. Foto ANP

Dat stelde minister Bos (Financiën) zondag na afloop van een vergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). „Het risico van een tweede dip wordt door iedereen zonder meer als een mogelijkheid gezien”, aldus Bos, die tevens benadrukte dat de economie nu wordt gedragen door overheidsbestedingen en dat het nog veel te vroeg is om die stimulans terug te draaien.De bijeenkomst in Istanbul stond verder in het teken van de vormgeving van de wereldeconomie na de crisis. De 186 leden van het fonds gaven daarbij gehoor aan de oproep van de G20 om opkomende economieën en ontwikkelingslanden een grotere stem te geven in het IMF-bestuur. Daardoor moet binnen twee jaar 5 procent van het stemrecht verschuiven van landen die nu te veel macht hebben in vergelijking met hun economische gewicht, naar landen die zijn ondervertegenwoordigd.

De precieze gevolgen van dat besluit zijn volgens Bos nog niet aan te geven. Hij benadrukte wel dat meer stemrecht ook tot meer verantwoordelijkheid leidt. „Wie betaalt, bepaalt. Samen met België en Zwitserland betalen wij meer aan het IMF dan alle landen die nu hard roepen om meer inspraak.”

Volgens Age Bakker, de Nederlandse bewindvoerder bij het IMF, eist Nederland daarom terecht een plaats op in het bestuur van het fonds. „Ook na de voorgestelde herverdeling horen we nog tot de tien grootste groepen als het gaat om stemmenaantallen”, aldus Bakker. „Een knap iemand dus die mij van deze stoel afkrijgt.”

IMF-topman Dominique Strauss-Kahn toonde zich na de vergaderingen zeer tevreden met de grote rol die zijn instituut speelt bij de pogingen om de wereldeconomie te verbeteren.

Het IMF heeft de afgelopen maanden 500 miljard dollar aan nieuwe middelen toegezegd gekregen om landen door de financiële crisis heen te helpen.

Het IMF gaat nu proberen landen zo ver te krijgen dat ze een deel van hun reserves samenbrengen in een mondiale verzekeringspot tegen economische schokken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer