Kerk & religie

Raad van Kerken uit scherpe kritiek op asielbeleid

De Raad van Kerken uit scherpe kritiek op het Nederlandse asielbeleid. Volgens algemeen secretaris ds. I. Bakker is het beleid vooral gericht is op „afschrikking”. Ze doet een dringende oproep aan de overheid haar verantwoordelijkheid te nemen voor de opvang van asielzoekers.

Van onze kerkredactie
17 December 2001 08:41Gewijzigd op 13 November 2020 23:19

Samen met andere organisaties, waaronder Vluchtelingenwerk Nederland, heeft de raad een actie opgezet. Bakker noemt het een schrijnend teken dat zelfs die groepen asielzoekers die rechtmatig in Nederland verblijven, niet volledig worden opgevangen, „terwijl de overheid een zorgplicht heeft voor deze mensen”. In een nieuw, maar nog niet gepubliceerd manifest veroordeelt de Raad van Kerken het op straat zetten van bepaalde groepen asielzoekers. Tijdens een gesprek voor de IKON-radio verwees Bakker naar de zogeheten Dublin-claimanten. Dat zijn asielzoekers die hier geen verblijfsverzoek mogen indienen, omdat ze via een ander land van de Europese Unie Nederland zijn binnengekomen. In het manifest ”Voor een Humaan Bestaan” neemt de raad stelling tegen het feit dat uitgeprocedeerde asielzoekers die op nieuwe gronden een volgend asielverzoek indienen, niet meer worden opgevangen en geen recht hebben op voorzieningen.

Al deze groepen asielzoekers kloppen voor opvang aan bij maatschappelijke organisaties en bij de kerken, terwijl dat volgens Bakker eigenlijk de taak van de overheid is. Het ontbreekt de politici aan een werkelijk visionaire blik, meente ze. „Het is een dichtmaken van de mazen in de wetten en te weinig werkelijk zicht op oplossingen op de langere termijn.”

Landelijke manifestatie
De Raad van Kerken houdt op 13 april volgend jaar een landelijke manifestatie om de regering en het parlement dringend op te roepen een menswaardige opvang van alle asielzoekers te bieden. Tijdens de bijeenkomst, een maand voor de Kamerverkiezingen, zal de raad een petitie aanbieden aan staatssecretaris Kalsbeek (Justitie). Verder is er een debat met vertegenwoordigers van politieke partijen in de Tweede Kamer. Doel van de actie is dat een humane opvang van asielzoekers deel gaat uitmaken van het regeerakkoord dat na de verkiezingen van mei 2002 gesloten zal worden.

Een humaan en rechtvaardig asielbeleid betekent volgens Bakker dat er ook iets wordt geregeld voor uitgeprocedeerde asielzoekers die echt niet terugkunnen naar hun land van herkomst. De raad vindt ook dat het kabinet niet dogmatisch moet omgaan met de termijn van 28 dagen voor uitgeprocedeerden om ons land te verlaten en waarna de opvang stopt. Bakker verwijt politici in dit verband starheid. Volgens haar zit daar een angst achter voor onbeheersbare situaties.

In het manifest constateert de Raad van Kerken een steeds striktere interpretatie door de Nederlandse overheid van de Conventie van Genève voor de Bescherming van Vluchtelingen en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Deze verdragen zijn opgesteld om de rechten te waarborgen van mensen in een kwetsbare situatie. „Het Nederlandse beleid heeft de laatste jaren echter steeds meer uitsluiting tot gevolg, door het inperken van de rechten van asielzoekers”, aldus het manifest.

In mei dit jaar schreef de raad een brief aan alle politieke partijen, waarin de overheid wordt gewezen op haar verantwoordelijkheid voor de opvang van asielzoekers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer