Kerk & religie

„GBS-lesbrief over Statenbijbel is fris”

Ten minste 145 openbare basisscholen gaan dit jaar aan de slag met de lesbrief die de Gereformeerde Bijbelstichting (GBS) over de Statenbijbel heeft gemaakt.

2 October 2009 11:59Gewijzigd op 14 November 2020 08:48
Zeker 145 openbare basisscholen geven dit jaar les met behulp van de lesbrief over de Statenbijbel. Foto ANP
Zeker 145 openbare basisscholen geven dit jaar les met behulp van de lesbrief over de Statenbijbel. Foto ANP

Nettie van Vliet geeft vier uur per week godsdienstles op openbare basisschool De Margriet in Leidschendam. In totaal 22 leerlingen uit groep 7 en 8 krijgen een GBS-lesbrief. „Hij is fris en ziet er leuk uit”, vindt ze. „Daar viel ik een beetje op.” Verder waardeert Van Vliet het dat het boekje informeert over de geschiedenis van de Statenbijbel, zoals de rol van de boekdrukkunst daarin.Volgens haar sluit de lesbrief goed aan bij de lessen die ze jaarlijks over de Bijbel geeft. „Meestal neem ik een kratje met Bijbels mee. De oude Statenbijbel van mijn oma die een beetje uit elkaar ligt, de Tenach, de NBG-vertaling uit 1951, de Nieuwe Bijbelvertaling, de Groot Nieuwsbijbel en een Mattheüsevangelie met zilveren omslag ter grootte van een luciferdoosje. Die laatste is overigens niet te lezen zonder vergrootglas.”

Als binnenkomer vertelt Van Vliet een verhaal over de vondst van de Dode Zeerollen, halverwege de vorige eeuw. Ook laat ze de kinderen tekstgedeelten uit verschillende Bijbels met elkaar vergelijken.

Wat ze met het materiaal van de GBS gaat doen, weet ze nog niet precies. In ieder geval „samen teksten lezen en opdrachten maken.” Van Vliet vermoedt dat de lesbrief grotendeels geschikt is voor de leerlingen van een openbare basisschool. „In elk geval vinden ze het interessant om een mooi boekje erbij te krijgen.”

Bijna 150 lesbrieven is weinig als je bedenkt dat er een paar duizend openbare scholen in Nederland zijn, beaamt J. de Koning van de GBS. „Maar als je nagaat dat 3900 kinderen een lesbrief krijgen, een boekje waarop ze hun naam kunnen schrijven, is het aantal groot.”

De Statenvertaling vormt een van de vensters van de Canon van Nederland, die vanaf dit seizoen uitgangspunt is voor het geschiedenisonderwijs op veel scholen. De GBS speelde met haar lesbrief in op dit gegeven.

Veel inhoudelijke reacties heeft de Leerdamse stichting nog niet gehad. De Koning weet daarom nog niet wat scholen beweegt om de lesbrief te bestellen. Dat ze geacht worden het venster over de Statenbijbel te behandelen, zal meespelen. „De Statenbijbel kan ook vanuit cultureel oogpunt interessant zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer