Onrust rond DSB Bank neemt toe
WOGNUM (ANP) - De Stichting Hypotheekleed heeft donderdag voor grote onrust gezorgd door klanten van DSB Bank op te roepen hun geld bij de bank weg te halen om zo een faillissement van de bank dichterbij te brengen.
Klanten van de bank konden vervolgens een groot deel van de dag geen geldzaken doen via de internetsite van de bank. Ook donderdagavond lag de site er nog geregeld uit. DSB zegt zelf slachtoffer te zijn geworden van hackers. De bank ontkende dat er een verband is met de oproep van de Stichting Hypotheekleed, die naar eigen zeggen 1200 klanten vertegenwoordigt.DSB erkende wel dat er donderdag door klanten meer geld werd opgenomen dan gebruikelijk. Volgens bestuurder Hans van Goor werd er echter minder dan 1 procent van de spaartegoeden van de rekeningen gehaald.
Van Goor probeerde donderdagavond in het tv-programma NOVA klanten gerust te stellen door te zeggen dat zijn bank solvabel is en voldoende liquide middelen heeft. DSB heeft naar eigen zeggen 1,5 miljard euro in kas, terwijl er 4,3 miljard euro aan spaartegoeden uitstaat.
Hypotheekleed-voorzitter Pieter Lakeman zei donderdagochtend in het tv-programma Goedemorgen Nederland dat een faillissement van DSB Bank ervoor kan zorgen dat mensen gecompenseerd worden voor vermeende geleden schade. Volgens de stichting, die een schadeclaim voorbereidt tegen DSB Bank, zijn mensen misleid met onder meer koopsompolissen.
Als mensen mensen massaal hun geld bij de bank weghalen, is dat volgens Lakeman „zeer in het belang van de achterban van Hypotheekleed”. „Een feitelijk faillissement komt op deze manier steeds dichterbij”.
De Nederlandsche Bank, de Nederlandse Vereniging van Banken en de VVD vinden de uitspraak van Lakeman niet verstandig. „Zo veroorzaak je een ’bankrun’. Als er problemen zijn bij een bank maak je ze zo groter. Een oplossing komt niet dichterbij”, zei VVD-Tweede Kamerlid Weekers. Hij spreekt van „paniekzaaien” door Lakeman.
DSB-bestuurder Robin Linschoten zei dat er door de oproep van Lakeman een „krankjorume situatie” ontstond. Alle sleutelfiguren waren op het kantoor van de bank aanwezig, terwijl De Nederlandsche Bank continu op de hoogte werd gehouden van de tegoeden die klanten opnamen.
Minister Bos van Financiën zei woensdag in de Tweede Kamer dat er bij DSB „dingen zijn gebeurd die duidelijk niet in de haak zijn”. Bos stelde dat de Autoriteit Financiële Markten er bovenop zitten en dat er maatregelen worden genomen. DSB-bestuurder Van Goor erkende bij NOVA dat er in het verleden fouten zijn gemaakt. Hij betuigde daar ook spijt voor. De bank wil voor eind dit jaar alle hypotheekproblemen van zijn klanten oplossen.
Volgens bankanalist Paul Beijsens van zakenbank Theodoor Gilissen hoeven klanten van DSB Bank zich geen zorgen te maken over hun spaargeld tot 100.000 euro omdat de Nederlandse overheid tot dit bedrag garant staat. „Er is geen reden om weg te lopen uit angst. Hooguit uit woede of uit principe”, aldus Beijsens.